ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sub pretextul „combaterii dezinformării” s-a întețit lupta împotriva Libertății de Exprimare. Au apărut acum intelectuali care cer adoptarea Modelului de Cenzură chinez.

Un comentariu cutremurător al avocatului american Jonathan Turley pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews. Un site amenințat el însuși de urmașii mai ticăloși și mai parșivi ai lui Dulea și Suzana Gâdea.

*

Politicieni Democrați și personalități din presă s-au întâlnit recent la Universitatea din Chicago pentru a discuta îmbunătățirea sistemului de știri, combaterea „dezinformării” și reeducarea celor cu opinii conservatoare.

Elita politică și mediatică a împărtășit idei privind modul de a extinde cenzura și de a controla ceea ce oamenii citesc sau văd la Știri.

Aceleași personalități sunt alarmate acum de faptul că Elon Musk ar putea dobândi o influență mai mare asupra Twitter și, Doamne ferește!, să restabilească măsurile de protejare a libertății de exprimare pe acest site.

Cel mai recent dintre alarmați este Robert Reich, fost secretar pentru Muncă în timpul președintelui Bill Clinton, care semnează un articol absolut orwellian în The Guardian, cu titlul: „Viziunea lui Elon Musk despre Internet este un nonsens periculos”.

Totuși, articolul are „meritul” de a oferi o imagine de interior a mentalității anti-libertate de exprimare care a pus stăpânire pe politicieni și pe presa mainstream.

Musk este un susținător al libertății de exprimare pe Internet.

La fel ca unii dintre noi, este un„originalist” al Internetului (apărător al menținerii spiritului de libertate care a stat la originea creării rețelei de Internet).

Acest lucru îl transformă într-o amenințare existențială pentru cei care folosesc de multă vreme „dezinformarea” ca pe o scuză pentru a reduce la tăcere punctele de vedere opuse în presă și pe rețelele sociale.

Reich expune gol-goluț acest program în articolul său.

Reich susține că nu este vorba de libertate ci de tiranie. Mai multă libertate de exprimare ar însemna de fapt mai puțină libertate.

Este exact tipul de argument utilizat frecvent în China și în alte țări cu regimuri autoritariste – dar și de către tot mai mulți universitari și comentatori americani.

Într-adevăr, articolul lui Reich îi amintește pe profesorii care au făcut apel pentru adoptarea modelului chinez de cenzură a opiniilor pe Internet.

Într-un articol publicat în The Atlantic, profesorii de drept de la Harvard, Jack Goldsmith, și de la Universitatea Arizona, Andrew Keane Woods, au lansat un apel pentru instituirea unei cenzuri à la chinoise a Internetului, afirmând că „în marea dezbatere din ultimele două decenii despre Libertate versus control al Internetului, China a avut dreptate cu asupră de măsură, iar Statele Unite s-au înșelat masiv”.

Reich îi îndeamnă pe oameni să nu se lase amăgiți de Libertatea de Exprimare:

„Musk spune că vrea să «elibereze» Internetul. Însă ceea ce urmărește el cu adevărat este de a-l face și mai puțin responsabil decât este în prezent.”

Ceea ce Reich numește „responsabilitate” este de a putea fi tras la răspundere de cei care, asemenea lui, pot filtra opiniile și scrierile noastre care sunt considerate nocive pentru cititori.

Reich devine de-a dreptul orwellian:

„Musk pledează pentru libertatea de exprimare, însă, în realitate, este vorba doar de putere. Puterea l-a împins pe Musk să cumpere acțiuni la Twitter de 2,64 de miliarde de dolari, devenind astfel cel mai mare deținător individual de acțiuni.”

Reich insistă că cenzurarea unor opinii precum cele ale fostului președinte Donald Trump este „necesară pentru a proteja democrația americană”.

Ați înțeles? Mai puțină libertate înseamnă mai multă libertate.

Articolul devine și mai bizar când Reich vorbește de faptul că Musk a continuat să exprime gânduri interzise, lucru care dovedește că reprezintă o amenințare.

„Miliardari ca Musk au demonstrat în nenumărate rânduri că se consideră deasupra legilor. Și, în mare măsură, chiar sunt. Musk are o avere suficient de mare pentru ca sancțiunile legale să nu aibă nici un efect asupra lui, și o putere suficient de mare pentru a controla unul dintre cele mai importante canale prin care opinia publică primește informații. Gândiți-vă: după ani de zile în care a postat mesaje care erau la limita legii, Musk a primit un loc în conducere Twitter (și probabil negociază pentru mai multă influență).”

Și în acest moment Reich lansează teribilul său avertisment:

„Este visul lui Musk. Și al lui Trump. Și al lui Putin. Și visul oricărui dictator, om de mână forte, demagog și baron local de pe Pământ. Pentru restul dintre noi, ar fi un coșmar.”

Evident: ce coșmar, libertatea de exprimare! Este coșmarul pentru indivizi ca Reich și cei de la „Conferința despre dezinformare” de la Chicago că ar putea pierde controlul asupra presei și a rețelelor sociale.

Imaginați-vă un site unde oamenii sunt să se exprime liber, fără supraveghere sau aprobare. Ce coșmar!