ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puține conflicte au fost atât de năclăite cu unsoarea propagandei cum este Războiul din Ucraina. Dar, în spatele minciunilor și lozincilor, adevărul așteaptă cu smerenie și răbdare să fie descoperit.

O analiză de Patricia Adams și Laurent Solomon în The Epoch Times pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

„Contrar tuturor așteptărilor, ucrainenii câștigă”, ne spunea în martie Washington Post, la mai puțin de o lună după invazia Rusiei.

Ucraina a continuat să câștige, săptămână după săptămână, lună după lună, așa cum a relatat frenetic presa occidentală.

O căutare pe Google a expresiei „Ukraine is winning” dă 168.000 de rezultate, majoritatea dintre ele confirmând succesul Ucrainei.

Săptămâna aceasta nu a fost altfel: „Ucraina câștigă împotriva armatei ruse”, a proclamat Sky News Australia.

Iată cum arată Victoria Ucrainei

Potrivit Fondului Monetar Internațional, PIB-ul Ucrainei va scădea cu 35% în 2022.

Potrivit Băncii Naționale a Ucrainei, inflația va depăși 30%. Cum Ucraina plătește pentru eforturile sale de război cu bani tipăriți, este de așteptat ca inflația să continue să crească.

Potrivit Băncii Mondiale, sărăcia în Ucraina este acum de 10 ori mai mare decât la începutul războiului. Și poate ajunge de 25 de ori mai mare până la sfârșitul anului.

Potrivit Ministerului ucrainean al Economiei, șomajul ar putea ajunge la 30% la sfârșitul anului.

În unele ramuri industriale, arată European Business Association, veniturile au fost reduse cu până la 50%.

Potrivit premierului Ucrainei, Dmitri Șmigal, Ucraina este într-o asemenea stare de sărăcie încât, fără ajutorul de urgență al Occidentului, nu și-ar „putea plăti salariile și pensiile”.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, în jur de 20% din populația Ucrainei a fugit din țară. Alte 33% au fost dislocate în interior, arată Agenția ONU pentru Refugiați.

Dat fiind că Rusia și-a schimbat strategia bombardării marilor orașe din Ucraina, este de așteptat ca aceste cifre să crească.

Prin referendumurile sale recente, Rusia a revendicat circa 15% din teritoriul Ucrainei.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, Ucraina trebuie să impună întreruperi de curent de câte patru ore unei mari părți a populației, pentru a evita o prăbușire totală a rețelei sale electrice, din care 40% a fost „afectată grav” de recentele bombardamente ruse.

Potrivit The Guardian,„adjunctul șefului administrației municipalității Kiev, Petro Panteleev, a avertizat că bombardamentele rusești ar putea lăsa capitala ucraineană fără curent și căldură timp de mai multe zile sau săptămâni”.

Pentru a-și completa veștile bune despre victoria Ucrainei, presa relatează entuziasmată că Rusia este pe cale să piardă.

„Rusia pe fugă”, a anunțat Project Syndicate.

„Nu vă lăsați păcăliți de Putin: Rusia pierde”, spune Washington Post.

„De ce Rusia pierde putere iar Ucraina câștigă teren”, scrie New York Times.

Iată cum arată Înfrângerea Rusiei

Potrivit Reuters, „Rubla este cea mai performantă monedă din lume anul acesta”, în ciuda declarației lui Joe Biden din martie, la scurt timp după invazia rusă, că „urmare a sancțiunilor noastre fără precendent, rubla a fost aproape imediat făcută praf. Economia Rusiei este pe cale să fie redusă la jumătate”.

Potrivit The Guardian, sancțiunile contra Rusiei s-au întors împotriva celor care le-au dictat, iar Putin este mai puternic ca niciodată, Rusia fiind principala beneficiară a sancțiunilor și exporturile sale în Asia cunoscând o explozie.

Potrivit Ministerului rus al Agriculturii, recolta de cereale a țării de anul acesta ar putea depăși 150 de milioane de tone, cea mai mare din istorie, spulberând vechiul record din 2017, de 135 de milioane de tone.

În ultimele două decenii,procentul deținut de Rusia pe piața mondială de cereale a crescut de patru ori, devenind cel mai mare exportator de grâne din lume, o poziție pe care piețele agricole anticipează că și-o va păstra.

Potrivit The Economist,„În timp ce Europa este în pragul recesiunii, Rusia iese din recesiune”.

Potrivit „indicatorului de activitate curentă” al Goldman Sachs, care urmărește economiile lună de lună, activitatea Rusiei este mai vie ca în oricare altă mare țară europeană.

Potrivit Chatham House, ideea că cheltuielile militare ale Rusiei sunt nesustenabile este un mit, spulberând speranțele multor țări occidentale care au prezis, că invadând Ucraina, Rusia și-a supraestimat capacitățile proprii.

Rusia și-a menținut nivelul cheltuielilor militare în cele mai dificile perioade istorice, iar săptămâna aceasta a anunțat o majorare a producției sale de tancuri, de rachete de mare precizie, de drone și de piese de artilerie.

Pe fondul articolelor de presă care susțin că Ucraina câștigă, Occidentul își menține abordarea, încrezător că sacrificiile sale - care au dus la explozia inflației și la prognoza că Europa va rămâne în frig și întuneric în această iarnă – merită prețul.

Cele opt runde anterioare de sancțiuni au funcționat atât de bine încât acum se află în pregătire runda a noua.

De ce să schimbi cursul când totul merge cum îți dorești?