ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Siebenbürger Zeitung este primul ziar transilvănean, apărut la Sibiu, în tipografia lui Martin Hochmeister, tocmai în anul răscoalei lui Horea: primul număr fiind din 2 ianuarie 1784.
  
Ziarul apărea lunea și joia, iar primii redactori au fost profesorul M. Lebrecht, Johann Karl Eder, directorul școlii normale romano catolice din Sibiu și inspectorul școlar J. von Lerchenfeld.

Știrile despre răscoala lui Horea publicate de acest ziar au fost până de curând puțin cunoscute istoriografiei răscoalei, trimiteri la ele aproape că nu se făceau.
 
Oameni de cultura: HOCHMEISTER Martin, sr.
 
(Martin Hochmeister, editorul Siebenbürger Zeitung)
 
Cert este că acest ziar transilvănean a devenit principalul informator al presei europene, în special al celei din Bratislava și Viena, de unde știrile circulau spre Vest.
 
Ziarul sibian era răspândit și citit, totodată, la Debrețin, Pesta, Târgu-Mureș, Cluj și Oradea.
 
Ziarul se citea chiar și în Țara Românească, boierimea luminată și negustorimea solicitând în mai multe rânduri numere ale acestei gazete.
 
O scurtă istorie a tiparului la Sibiu – Strada Cetății

  (Siebenbürger Zeitung , primul ziar transilvănean)
 
Deși publică informațiile cu o relativă întârziere, din cauza atitudinii prudente vis-a -vis de izbucnirea răscoalei lui Horea, rămâne totuși prima sursă de informare din Imperiul habsburgic cu privire la mișcarea condusă de Horea.
 
Siebenbürger Zeitung a fost principala sursă de informare a ziarului oficial al Curții de la Viena, Wiener Zeitung, care publica pe scurt informațiile despre răscoală sub forma unor anunțuri oficiale, fără a comenta veștile. Ziarul de la Viena juca un rol crucial în transmiterea știrii către celelalte oficine de presă din Europa, întrucât numeroase ziare din Europa solicitau știrile ziarului vienez.
 
Ziarul de la Curtea Vieneză a abordat răscoala lui Horea în mod imparțial, notând evenimentele exact așa cum s-au întâmplat, fără a adăuga sau a scoate ceva din informațiile preluate din Siebenbürger Zeitung.
 
De pildă, ziarul vienez e nevoit să recunoască înfrângerile pe care le-a suferit armata imperială în urma ciocnirii cu cetele țăranilor răsculați.

Chiar și presa italiană a anilor 1784-1785, printre care renumitul periodic Notizie del Mondo, prelua informații despre răscoala lui Horea din Wiener Zeitung, care prelua, la rândul său, informații din Siebenbürger Zeitung.
 
Siebenbürger Zeitung a fost, fără îndoială, unul din mijloacele prin care Europa a fost informată asupra răscoalei lui Horea.

Periodicul sibian și-a informat cititorii, atât despre luptele dintre răsculații lui Horea și armata imperială, cât și despre faptele răsculaților și, în final, despre prinderea și executarea capilor răscoalei.
 
După cum remarcă academicianul Nicolae Edroiu, „știrile despre răscoala lui Horea publicate de periodicul Siebenbürger Zeitung nu sunt comentate, de aceea e greu de urmărit atitudinea redacției și chiar a corespondenților față de răscoală.
 
De altfel, editorul M. Hochmeister însuși se plânge că și din această cauză i-a fost interzis să tipărească știri despre tulburările române, și din această cauză a fost mult păgubit...În timpul tulburărilor din Transilvania publicul vienez întreg a năvălit asupra ziarului(...)”

 
Bibliografie: N. Edroiu, Răsunetul european al răscoalei lui Horea (1784-1785), Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1976.