ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O să-mi spuneți că trăim vremuri în care nimic nu mai pare surprinzător... Teoretic așa e. Însă practic, lucrurile stau diferit... căci dialogul de la ANTENA 1 între realizatorul și prezentatorul Marius Pancu și Florian Banu, doctor în istorie, autor al volumului „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” m-a făcut praf. 

Eu n-am mai văzut în ultima vreme -și e vorba despre perioada recentă în care credeam că am cam văzut de toate- un asemenea nătărău cu batistuță, autosuficient și ridicol în cuget și-n simțiri, precum Marius Pancu. Spilcuit, ilustrând perfect versurile „ai noștri tineri la Jurnalism învață/ la gât cravatei cum se leagă nodul”, domnul Marius Pancu l-a invitat pe Florian Banu,  doctor în  istorie, nu ca SĂ AFLE ceva, ci ca să-l lămurească el însuși pe invitat care-i treaba cu Rețeaua Caraman. Iar domnul Banu, până să afle cu ce inteligență vigilentă are de-a face, a păcătuit și a călcat strâmb încă de la începutul dialogului, spunând despre Mihai Caraman că „...a fost o personalitate de excepție, a reușit o performanță de neegalat -adică să extragă un volum imens de documente ultrasecrete  din Cartierul General NATO, de la Paris și de la Bruxelles după ce acest cartier general s-a mutat în Belgia.” Aoleu! Atât i-a trebuit prezentatorului TV că l-a și sancționat jap! jap! cu asprime:   

„Când spuneți «de excepție» o spuneți laudativ sau spuneți în sensul că a făcut ceva ce alții nu au reușit să facă? Totuși, când pui competențele profesionale în slujba unei ideologii eminamente greșite, e «de excepție»?” 

Calm, și înțelegând brusc ce neghiob îi adresează întrebări, domnul Florian Banu îl informează că „...ofițerul de informații nu are căderea de a judeca comandamentele politice. Ce-ar însemna ca în ziua de astăzi ofițerii din servicii să considere că nu e bine să lucreze pentru  actualul regim și pentru NATO?”

În acest moment, spilcuitul Marius Pancu mută cu hotărâre: 

„Ar putea să-și dea demisia! În democrație, ar putea să-și dea demisia fără repercusiuni!” 

De aici tragem concluzia că dânsul a cunoscut mulți agenți secreți, în democrație, care să-și fi pus demisia pe masă, susurând, din ușă: „Bye! bye! Rămâi sănătoasă Agenție, cucoană/ Că-mi iau geamantanul și plec!” 

Dând dovadă de o răbdare ieșită din comun, domnul Florian Banu îi explică cum că Mihai Caraman „...a reușit o performanță neegalată, să extragă un volum imens de documente ultrasecrete din Cartierul General NATO, de la Paris și de la Bruxelles, după ce acest cartier general s-a mutat în Belgia”; că „a recrutat trei agenți de mare importanță ai NATO...” Și că a face acum o legătură între un candidat -sau fost candidat, că încă nu știm dacă i se va permite să mai candideze- născut în 1962 și o rețea de agenți care a activat între 1958 și 1969 este: „o interpretare stângace, o arie a calomniei... o intoxicare.”

„Cocoșelul neascultător” ripostează: 

 „Adică noi discredităm Serviciul de Informații din perioada comunistă? Asta-i afirmația pe care o faceți, că greșim când spunem că a fost complet imoral ce-au făcut?” 

Trăgând aer în piept, domnul Florian Banu îi răspunde:  

„Eu am încercat să vă explic că Rețeaua Caraman -despre care am scris și eu o carte care are 600 de pagini, dar pe care oamenii nu o citesc, ci preferă să ventileze tot felul de mituri și povești, precum aceea a decorării de către KGB a rețelei, un fals pe care l-am demontat în carte -a acționat la Paris între 1958 și 1969, iar cel despre care se spune că a făcut parte din rețea e născut în 1962... avea 6 ani... făcea parte din Rețeaua Caraman?” 

Cu înaltă emfază jurnalistică Marius Pancu îi răspunde celui care e doctor în istorie: 

„E o metaforă (!!!!, n.n.) cea pe care o folosim noi în articolele de presă...”

„Ba nu, e o intoxicare...” răspunde domnul Florian Banu, fără să se tulbure de măreția realizatorului TV. 

Înfiorat de obrăznicia intervievatului, Marius Pancu contraatacă și, chiar așa depășit cum îl vedem, punctează decisiv: 

„Deci, după ce-a căzut regimul comunist, cu Caraman care a lucrat pentru comuniști, România care-și dorea să iasă din comunism s-a gândit că cea mai bună variantă pentru SIE e un fost spion comunist. Asta mă depășește pe mine în 2025, iertați-mă! sunt mai tânăr, ce-i drept și nu am aceleași... Câtă influență au mai păstrat oamenii crescuți de Caraman și Malița, pe care de asemenea îl lăudați puțin mai devreme, în structurile democrației de după 1990? Același standard intelectual, dacă vreți! a spus cu gura domniei sale Călin Georgescu că-l apreciază pe Mircea Malița și este idolul său... Adepți intelectuali ai lui Caraman... Celac, Malița?” 

Cu un ton egal, domnul Banu îl lămurește: 

„Și este ceva condamnabil în a aprecia un academician român? Academicianul Malița a fost unul dintre oamenii cu mințile cele mai strălucite pe care le-am avut în a doua jumătate a secolului XX... «Adepți intelectuali»... vedeți, folosiți niște termeni foarte generali... ce înseamnă «adepți intelectuali»? Georgescu a fost foarte clar, Mircea Malița a fost mentorul său. Au lucrat împreună, au publicat lucrări împreună, care este misterul? Adică, ce asociere obscură, de rețea?...”

...dar nici cotoiul nostru impulsiv nu se lasă: 

„Depinde de valorile pe care le promovează, nu știu cât e de condamnabil sau de remisiv sau... Adică oameni care să împărtășească aceleași valori... aceleași tertipuri... eu întreb  dacă există în structurile din România o ideologie «à la Caraman», ca să mă exprim mai bine, «à la Malița», «à la Celac»...” 

Domnul doctor în istorie îl scutură un pic, ca să-l coboare din sferele gândirii progresiste: 

„Deci, din nou, vă place să folosiți niște termeni foarte ambigui... din câte știu eu cuvântul ideologie are cu totul alt înțeles eu nu știu ce ideologie «à la Caraman» ați identificat dumneavoastră... dacă vă referiți la patriotism și la dragostea de țară, da... au elemente comune...” 

Aici, domnul Pancu îi trage doctorului în istorie o poșetă-n cap (Louis Vuitton, cred) de nu se vede:  

„Și la dragostea de țară CONLUCRĂM ÎMPREUNĂ (!!!, n.n.) cu URSS?”

Omul nu se intimidează, îi dă poșeta înapoi și-i răspunde: 

„Au făcut-o așa cum au considerat să o facă în vremurile de atunci. Acum, noi, în anul 2025, judecăm prea ușor niște vremuri și niște oameni, suntem grăbiți să dăm noi lecții și să spunem ce-am fi făcut noi cu eroism și cu bravură dacă eram în locul acelor oameni, dar eu cred că lucrurile sunt mult mai nuanțate și trebuie tratate de pe poziții echilibrate și nu de pe poziții propagandistice... «Calomniați, calomniați, ceva tot va rămâne»...” 

Ștergându-și lacrimile, realizatorul TV rostește cu obidă: 

„Dezavuăm această ultimă... nu suntem... nu facem calomnie, nici într-un caz la televizor, de-asta ați fost invitat aici, în continuare faptele istorice sunt că Mihai Caraman a lucrat pentru fosta Securitate și KGB. Mulțumesc.”
 
...însă domnul Banu nu-l iartă nici la final:  

„Nu, nu... mai puțin KGB...” sună răspunsul calm al interlocutorului.

THE END

Acesta este modelul actual al televiziunilor... una vrea să-l desființeze pe George Simion, așa că spune minciună după minciună despre acesta, alta îl urăște pe Ponta, deci are, n-are treabă, șterge pe jos cu el, alta îl calcă-n picioare pe Călin Georgescu și-l transformă într-un balaure cu șapte capete... Căci realitatea e dușmanul care trebuie anihilat cu orice chip în această poveste sordidă. E un război dezlănțuit cu furci, topoare și cozi de mătură împotriva realității care, pe anumite sectoare și secțiuni, îi încurcă pe toți. Da, da, atât de josnice au ajuns televiziunile. Iar cine ar avea fantezia să privească, alternativ, la mai multe televiziuni de știri ar avea o senzație acută de sminteală informațională. Iar eu cred că din acest abis al inepției jurnalistice drum de întoarcere nu mai există.
.....................................................................................................
P.S. Au găsit carnetul de legionară al mamei lui Călin Georgescu; dar eu am acasă, într-un sertar, carnetul de legionar roman al stră-stră-stră-stră-etc.-bunicuțului lui Georgescu, cu nr. MDCCLXXXIII, din legiunea a XIII-a Gemina. Îl vând ieftin... ANTENA 3 CNN e aici?