ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mare Mucenic Arhidiacon Ștefan este prăznuit pe 27 decembrie, în a treia zi de la Nașterea Domnului. Arhidiaconul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu. Când arhiereul l-a întrebat dacă sunt adevărate cele spuse de martori, el a început să vorbească, arătând cu evlavie și credință ce s-a întâmplat de la Avraam până la Moise, că nicidecum nu este hulitor al lui Moise, nici al legii lui Dumnezeu celei date prin Moise, iar despre mărturia mincinoasă că ar fi hulit asupra locului sfânt, el a spus că dimpotrivă cinstește locașul făcut de mâini omenești întru slava lui Dumnezeu, însă mărturisește că Dumnezeu voiește mult mai mult să a petreacă în locurile nemateriale și nefăcute de mâini, adică în sufletele omenești cele curate.

Numele lui este de origine greceasca - Stephanos - și înseamnă „coroană", „ghirlandă", „cunună" (cu care erau încununați învingătorii). La noi, formele curente au fost și sunt Ștefan și Ștefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănica, Fănita, Fana, Fănica, iar uneori - sub influența străină - Fanny. Destul de des se folosesc și diminutivele Ștefănel sau Ștefănița, mai rar Ștef(i). Mai recent a apărut și forma feminină Ștefanela (ce pare să fi prins mai bine decât vechea Ștefanida - numele unei mucenițe trecute în calendarul ortodox).

Ștefan a fost primul dintre cei șapte diaconi aleși din rândul evreilor eleniști, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Au mai fost aleși diaconi: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. După alegerea celor șapte tineri din rândul credincioșilor, aceștia au fost duși înaintea apostolilor, iar ei rugându-se și-au pus mâinile peste ei și i-au făcut diaconi. Ștefan, fiind plin de credință, de putere și de duh sfânt, era cel dintâi dintre aceștia, fiind numit arhidiacon. Arhidiaconul Ștefan, bărbat puternic în lucru și în cuvânt, întărea pe credincioși în credință, mustra pe cei necredincioși, spunându-le din lege și din proroci, că din zavistie și din nedreptate au omorât pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aștepat din veac. Odată, într-o adunare în Ierusalim, făcîndu-se întrebare despre Iisus Hristos, unii ziceau că este proroc, iar alții un înșelător și alții că este Fiul lui Dumnezeu. Atunci, Arhidiaconul Ștefan a vorbit dintr-un loc mai înalt și a vestit tuturor pe Iisus Hristos, spunând: „Bărbați, frați, aflați pentru ce s-au înmulțit răutățile între voi și s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile și S-a pogorît pentru păcatele noastre și S-a născut din Sfânta și Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputințele noastre le-a luat și bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leproși i-a curățit și dracii a izgonit". Apoi, umplându-se de râvnă dumnezeiască, precum și Ilie odinioară, a adus cuvânt de mustrare, zicând către dânșii: „Voi cei tari la cerbice și netăiați împrejur la inimă și la urechi, voi pururea vă împotriviți Duhului Sfânt, precum părinții voștri așa și voi! Pe cine din proroci n-au izgonit părinții voștri? Și au omorât pe cei ce mai înainte au vestit despre venirea lui Mesia cel așteptat”. (Fapte 7, 47-52)

Cuvintele Arhidiaconului Ștefan au tulburat întreaga adunare: „căci, auzind acestea, se iuțeau în inimile lor și scrâșneau cu dinții asupra lui. Însă el nu băga în seamă mânia lor, că era plin de Duhul Sfânt, care îi dădea putere, bărbăție, curaj, fiind unul de Dumnezeu vorbitor". „Apoi, căutând la cer a văzut slava lui Dumnezeu, pe care mai înainte dorea să o vadă și cu credință neîndoită nădăjduia a o dobîndi. Pe aceasta mai înainte de vreme a început a o vedea, ca și cum ar fi ieșit din trup și ar primi răsplătirea. Deci a văzut și pe Iisus Hristos, Stăpânul și Domnul său, ca și cum venea către sine, căci dezlegându-se degrabă de trup, avea să meargă către El, ca unde este Domnul, acolo și sluga lui să fie. Ceea ce a văzut singur, aceea a vestit-o tuturor, strigând cu glas mare: „Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu".

La mulți ani, tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Arhidiacon Ștefan!