ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronul Humanitas, Gabriel Liiceanu, tovarășul apropiat al eseistului Andrei Pleșu - apropo, fost ministru al FSN chiar în timpul Mineriadei pe care o comemorăm azi, fără a-și da însă demisia în urma violențelor sinistre, ba chiar dimpotrivă, condamnând pe prima pagină a ziarului Scînteia, botezat Adevărul, manifestanții din Piața Universității - și un far călăuzitor pentru intelectualitatea GDS și a Colegiului Noua Europă, în frunte cu teologii „bo-bo” Teodor Baconschi și Mihail Neamțu, face afirmații șocante și iresponsabile la adresa Bisericii Ortodoxe Române.

„Biserica Ortodoxă era o filială a Securității”, spune el. Și așa ar fi rămas până astăzi cu tot cu conducerea ei.

Poate fi scuzabilă ieșirea doar aparent precipitată a personajului, având în vedere vârsta lui, dar cunoscând marfa putem presupune că este doar un atac bine calculat, antemergător, prin învăluire, a cărui țintă pare să fie, în plan strategic, chiar Patriarhul Daniel. De ce?, vom vedea zilele care urmează.

Fostul lui subaltern din GDS, Mădălin Hodor, a mai făcut astfel de alegații hazardate cu privire la Patriarhul Daniel iar domnul Liiceanu, la rândul său, a mai fost în solda celor care au refuzat să jure pe Biblie, ca vector de imagine al USR. Poate își propune să le ofere niscai bombe piaristice pentru o nouă campanie de propagandă mincinoasă politicianistă. Sau poate mai mult decât atât.

Bizar este că Liiceanu își permite acest atac incalificabil, in corpore, la adresa întregii Biserici Ortodoxe - și doar a ei, deși, se știe, chiar ÎPS Robu, Arhiepiscopul Bisericii Catolice din România, a avut probleme foarte cunoscute legate de relația sa oficială cu Securitatea - fără a avea nici o acoperire, ca să zic așa, mai în glumă mai în serios.

Și atacă fără jenă și dovezi cu toate că se află încă într-un proces cu mine - pierdut, ce-i drept, de trei ori la rând - în care reclamă o așa-zisă defăimare a sa pentru faptul că am demonstrat - cu documente și probe - că Grupul pentru Dialog Social din care a făcut parte zeci de ani a fost fondat de un agent al KGB (Silviu Brucan) și un altul al serviciilor de informații ale Ungariei comuniste (Alin Teodorescu), împreună cu o întreagă pletoră de turnători ai Securității, foști activiști comuniști, nomenclaturiști bolșevici și dizidenți de paradă, profitori ai tuturor regimurilor.

Practic el comite - însă, subliniez, fără nici un fel de dovezi, spre deosebire de mine - exact fapta pe care o reclamă în procesul câștigat de semnatarul acestor rânduri dar contestat deja de două ori în instanță de omul de afaceri.

De unde deduc că, într-adevăr, „unele animale sunt mai egale decât altele”.

Același far moral de Casa Scînteii - de unde nu se dă dus de 32 de ani, de când a primit Editura Politică a PCR - lasă să se înțeleagă în dialogul auto-aranjat pe un „podcast” de youtube că își închipuia că Băsescu ar fi colaborat cu Securitatea dar... nu l-ar fi interesat!

Iată afirmațiile cu adevărat halucinante (minutul 50 al pseudo-interviului video de mai sus) lăsate să alunece destul de bolovănos din gâtlejul lui:

„ - Atunci am aflat de pildă că toată Biserica (...), că Biserica Ortodoxă avea toți membrii [informatori] - era practic o filială a Securității.”

„- Inclusiv persoanele din conducere?”, întreabă ingenuu tânărul său interlocutor.

„ - TO-T, TOT, TOT!”, exclamă Liiceanu în sincope, povestind mai apoi despre „șocul” pe care l-a avut o anume Germina Nagîț (USR/CNSAS) în momentul în care „a avut pe mâini Dosarele Bisericii”.

Ce să vezi, când a avut în față dosarele de Securitate ale lui Băsescu, pe care, se spune, conform unor surse din interiorul CNSAS, că le-ar fi dosit bine și ilegal cu exact aceleași două mâini - ancheta este în curs - n-a mai avut nici un șoc...

Liiceanu continuă apoi să explice cum din cauza acestor dosare secrete care atestă apartenența la Securitate a întregului cler Biserica nici astăzi nu este despărțită de statul... securistic, din câte înțelegem.

Nu am avut răbdare să urmăresc mai mult decât aceste câteva minute care mi-au fost semnalate dar am mai auzit înainte de a-i închide podcast-ul cum începuse să pomenească despre „lupta” Emiliei Șercan cu plagiatorii.

Dacă plagiatorii strigă „plagiatorii” ne putem imagina și că securiștii strigă „securiștii”?

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews