ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Subtil, pas cu pas, autoritățile încearcă să ocolească posibilitatea părinților de a se opune la vaccinarea Covid a copiilor, punându-i să semneze, de multe ori fără explicații suficiente, anexe prin care își dau acordul în alb pentru orice fel de vaccin administrat copilului lor. Fărădelegea a fost parafată printr-un ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății din august 2021, în toiul avântului penelisto-userist de vaccinare Covid. Iar asta, în condițiile în care Guvernul României și-a propus să vaccineze în 2022 20% dinte copiii sub 12 ani și 70% din populația peste 12 ani, inclusiv copii și adolescenți. Planul este aplicat deja în unități de învățământ, inclusiv grădinițe, din toată țara, unde părinții sunt puși să semneze astfel de formulare prin care, de fapt, își iau adio de la consimțământul informat privind vaccinurile care vor fi administrate copilului lor de către medicul școlar. Iar asta pentru că, o dată formularul semnat, se consideră acordul dat pentru tot anul, și nimeni nu va mai sta să anunțe părintele ce și de câte ori se injectează în copilul său. Iar cine nu semnează e amenințat că nu-i va mai fi primit copilul în colectivitatea celor deja vaccinați, dar foarte temători.
 
Situația, care nu este una singulară, a fost semnalată pe Facebook de Anamaria Gavrilă, deputat independent din Deva: 
 
„Mi-a fost adus la cunoștință faptul că, în școlile din Deva, se cere părinților semnătura pe o „Anexă” la contractul educațional. Prin această semnătură, părintele își dă acordul implicit cu privire la vaccinarea copiilor la școală.

De asemenea, se induce de către profesori și directori ideea că un copil nu mai poate fi primit la școală dacă această anexă nu este semnată de către părinte.

Această procedură încalcă drepturile pacientului prevăzute de Legea nr. 46/2003.

Ministerul Educației - România și Ministerul Sănătății - România caută să obțină consimțământul scris al părinților pentru aplicarea de proceduri medicale asupra elevilor (inclusiv vaccin), fără un alt acord expres din partea părinților.

Astfel, Ordinul comun al MEC si MS nr. 438/4629/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 826 din 30 august 2021, conține ANEXA 18, care este Fișa de prezentare a cabinetului medical școlar din grădiniță/școală.

Această fișă va fi ANEXA la un contract educational, element prevazut la art. 18, alin. (2) din ordinul comun, care prevede:

„(2) Unitățile de învățământ preuniversitar anexează la contractul educațional, în două exemplare, fișa de prezentare a activităților cabinetului medical din cadrul grădinițelor/școlilor conform modelului prevăzut în anexa nr. 18 și fișa de prezentare a activităților cabinetului stomatologic conform modelului prevăzut în anexa nr. 19 (după caz); un exemplar revine cabinetului medical/stomatologic, după semnarea și completarea de către părintele sau reprezentantul legal, iar celălalt exemplar va fi înmânat părintelui sau reprezentantului legal.”

Contractul educațional va fi dat părintelui spre semnare ulterior anexei 18. Anexa 18 conține o declarație în care se prevede, printre altele, următoarele:

„… am fost informat în legătură cu activitatea cabinetului medical școlar, sunt de acord cu folosirea datelor cu caracter personal în scopuri medicale și îmi exprim acordul cu privire la efectuarea acțiunilor cu caracter profilactic în cabinetul medical școlar (triaj epidemiologic, alte acțiuni de combatere a răspândirii bolilor infecțioase în colectivitate, examen periodic și de bilanț al stării de sănătate a copilului meu, acțiuni de educație pentru sănătate).”

De asemenea, Anexa 1 la acest ordin comun, la „Atribuțiile medicului școlar/medicului (după caz) din grădinițe, școli/licee” art. 5.2 („munizări”), prevede, printre altele, că medicul școlar:

c) Participă la realizarea de imunizări în situații epidemiologice speciale, stabilite prin ordin al Ministrului Sănătății.

d) Organizează activitatea de vaccinare în situații epidemiologice speciale, respectând condițiile de igienă și de siguranță”, a atras atenția deputata independentă Anamaria Gavrilă. (articolul continuă sub ilustrația Declarației de „informare” privind serviciile și activitatea cabinetului medical școlar)

 
 
Ea a pledat și împotriva obligativității vaccinării Covid și a impunerii certificatului Covid într-o intervenție în Parlament, acuzându-i pe politicieni, în special pe liderul PSD Marcel Ciolacu, de faptul că au devenit promotori și vânzători de vaccinuri Covid. VIDEO: