ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriam ieri că administrația Biden are tot interesul să pună capăt războiului din Ucraina ÎNAINTE de alegerile americane din noiembrie.

Astfel, i-ar anula un atu electoral important lui Donald Trump, care a promis că, dacă va redeveni președinte, va restabili pacea în 24 de ore.

Războiul din Ucraina este foarte impopular în rândul americanilor, care nu înțeleg de ce, în condițiile în care ei trăiesc tot mai prost, trebuie să arunce cu sutele de miliarde de dolari într-o țară pe care nu o găsesc pe hartă.

Mai mult, ei nu pricep de ce, de dragul acestei țări, trebuie să se lupte cu cea mai mare putere nucleară din lume. Riscul aneantizării atomice, atât de mediatizat de Hollywood în anii `50–`60, nu s-a șters încă din ADN.

Sunt semne suficiente în favoarea acestei ipoteze, inclusiv schimbările dramatice din discursul lui Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev acceptă acum lucruri inimaginabile în urmă cu câteva săptămâni: că Rusia trebuie primită la masa negocierilor, că Ucraina nu poate recupera teritoriile pierdute pe cale militară, dar mai ales că ar putea fi constrânsă să accepte pierderea lor definitivă.

Schimbul de prizonieri de ieri, dintre SUA și Rusia, cel mai important și spectaculos de la sfârșitul Războiului Rece, pare să confirme și el ipoteza.

Însă cireașa pe tort a pus-o Joe Biden însuși. Președintele SUA a organizat o conferință de presă în care s-a felicitat pentru reușita schimbului de prizonieri și l-a înțepat pe Trump („De ce nu l-a făcut el când a fost președinte?”)

La un moment dat, a fost întrebat dacă schimbul de prizonieri poate fi privit ca un semn de îmbunătățire a relațiilor dintre SUA și Rusia.

Răspunsul lui Biden a fost exploziv:

„Așa cum spunea sora mea: Să te audă Dumnezeu, omule!”

Incitați, reporterii l-au întrebat pe Biden ar fi dispus să vorbească cu Putin.

Biden a răspuns:

„Nu este nevoie să vorbesc cu Putin.”

Nerespingând categoric ideea de dialog cu liderul de la Kremlin (pe care nu cu mult timp în urmă îl făcea „criminal”), Biden a părut să sugereze mai degrabă că – deocamdată, cel puțin – alte căi de dialog deschise între Washington și Kremlin sunt suficiente.

Să nu ne facem însă iluzii: este oricând posibilă apariția unei Lebede Negre. Un eveniment imprevizibil sau nebunesc, pus la cale de Partida Războiului, care să arunce în aer mlădițele păcii.

Mai mult, cu altă ocazie avertizam că o eventuală pace în Ucraina nu ar însemna sfârșitul războiului, ci doar izbucnirea sa cu puteri înnoite, mai periculos și mai devastator, în altă parte: Orientul Mijlociu.

Idolul Războinic Zelenski, uzat și învechit, este dat jos de pe postament doar pentru a face loc noului Idol: Netanyahu.