ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am parcurs Săptămâna Mare și m-am gândit să îl rememorăm și pe Sfântul Ignatie Briancianinov, un mare sfânt ierarh rus care a trăit în secolul 19 și a cărui prăznuire o facem vineri, pe 30 aprilie, deci, anul acesta, chiar în Vinerea Mare.

Sfântul Ignatie Briancianinov ne-a lăsat o lucrare duhovnicească de referință și de mare actualitate cu titlul: „Despre înșelare”.

El definește înșelarea ca fiind „vătămarea firii omenești prin minciună” sau, mai exact, „însușirea de către oameni a minciunii luate drept adevăr”. Așadar, atunci când omul ia minciuna drept adevăr, se vatămă.

Să nu uităm că Mântuitorul ne spune că „adevărul ne va face liberi”, iar Sfântul Ignatie ne avertizează că diavolul „întrebuințează arma sa de totdeauna - minciuna ca să îl țină pe om în legătura de mai înainte cu el”. Așadar adevărul și libertatea sunt mereu împreună. Și cred că vedem asta cu toții, mai ales în vremurile de azi.

Din păcate, în această lume în care trăim, suntem înconjurați de atât de multe minciuni că nici nu mai băgăm de seamă. De la minciunile mari din politică, din justiție, din presă până la cele mai mici, dar tot minciuni, cum sunt florile de plastic sau aromele artificiale sau chiar... machiajul. Și ele sunt minciuni pentru că se dau ceea ce nu sunt.

Minciună sunt și toate credințele născocite de mintea omului, străine de adevărul lui Dumnezeu, revelat.

Sfântul Ignatie ne mai învață că înșelarea diavolului se sprijină pe starea noastră de amăgire de sine, punându-ne în mișcare patimile.

Omul necredincios își urmează voia proprie și propria sa înțelegere trecând treptat de la starea de amăgire de sine, la starea de amăgire demonică când își pierde și rămășița de libertate pe care o avea, ajungând la supunere deplină față de diavol.

Omul credincios, însă, se călăuzește de învățătura Evangheliei, se smerește și își înfrânează patimile, ieșind încet- încet din starea de înșelare la adevăr și libertate a căror încununare este adumbrirea harului dumnezeiesc.

Să ne pregătim, deci, de marea sărbătoare a Învierii Domnului scuturându-ne de minciună.

Cu minciuna șarpelui a căzut Adam, cu Hristos - Adevărul s-a restaurat.