ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul miliardar și antreprenor tehnologic Elon Musk susține cu seninătate că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă, dar că acest lucru nu este neapărat unul rău. El a declarat la conferința tehnologică VivaTech 2024 de la Paris că „probabil niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă”, însă asta nu ar declanșa „o lipsă de bunuri sau servicii”, relatează edition.cnn.com.

„Dacă vrei să ai o slujbă ca un fel de hobby, poți face o slujbă (…) Dar, în rest, IA și roboții vor furniza orice bunuri și servicii pe care le doriți”, a spus Musk, descriind un viitor în care locurile de muncă vor fi „opționale” și în care ar trebui să existe un „venit universal ridicat”.

Semnale în acest sens apăruseră încă de acum câțiva ani- la sfârșitul lui 2017, spre exemplu, un studiu al colosului american McKinsey șoca prin analizele ce indicau că omenirea ar urma să piardă până în 2030 între 400-800 de milioane de locuri de muncă din cauza galopului tehnologic. Pe acest fond s-au întețit discuțiile despre un „venit universal garantat” care să atenueze efectele catastrofale din societate.

Revenind la manifestarea de la Paris, Elon Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor putea simți împliniți din punct de vedere emoțional într-un viitor fără locuri de muncă. „Întrebarea va fi cu adevărat una legată de sens – dacă computerul și roboții pot face totul mai bine decât tine, are viața ta un sens?”, a punctat el celălalt palier în care evoluția IA ar putea produce adevărate ravagii. În timpul petrecut pe scenă, Musk a ținut și să-i atenționeze pe părinți că accesul copiilor pe „social media” ar trebui limitat, deoarece „sunt programate de o IA care maximizează dopamina” (neurotransmițător cunoscut ca „hormon al fericirii”, n.red.).

Demnitatea.info Citiți și: Digitalizare cu efecte șocante