Adrian Onciu: Cum au aruncat procurorii belgieni cu noroi pe oficialii de la Bruxelles pentru GNL american


Trebuie să fim puțin naivi ca să credem că la Bruxelles și Strasbourg politicienii au ascuns pe sub paturi sacii cu bani primiți șpagă și nimeni nu a știut nimic vreme de luni de zile. Cazul Eva Kaili ar putea fi pur și simplu un ”rezultat de excepție” al procurorilor belgieni, la fel de bine precum o punere în scenă spectaculoasă, la momentul potrivit.
Se spune că la Bruxelles și Strasbourg există minim trei microfoane pentru fiecare oficial – acasă, la serviciu și în oraș. Sute de agenți de informații lucrează în așa-numitul serviciu secret de contraspionaj. Sau de protecție internă.
Telefoanele sunt ascultate în mod curent, corespondența electronică interceptată, și doar niște infantili ca Eva Kaili mai pot trăi cu senzația că odată ce au tras niște tunuri lucrurile vor rămâne la fel ca înainte.
De obicei, informațiile compromițătoare sunt folosite pentru șantaj. În foarte puține cazuri se ajunge la anchetă, arestări și trimiteri în judecată. Cui ar folosi ca toată lumea să știe că la Bruxelles corupția e la ea acasă? În plus, atmosfera de teroare cu cătușe zăngănind pe sub ferestre poate fi contraproductivă. Cei care manevrează marionetele din umbră au nevoie la un moment dat de politicieni corupți, șantajabili și, în consecință, foarte docili. Așa precum Eva Kaili. Un simplu pion sacrificat la momentul oportun.
Context. Pe 25 iulie 2022, Administrația pentru Informații în domeniul Energiei a anunțat că Statele Unite au devenit principalul exportator de gaze naturale lichefiate (GNL), pe fondul crizei din Ucraina. Să ne uităm la concurenții globali ai americanilor pe aceeași piață de GNL: Australia, Qatar, Iran, Rusia. Dacă excludem Australia, din pricina costurilor mari legate de transport și Rusia (plus Iran) din motive evidente, Qatar rămâne singura țară ”frecventabilă”, care are posibilitatea de a fi un competitor important al SUA pe piața din Europa.
Dovadă contractele semnate cu Germania, dar și implicarea unor companii puternice din Franța și Italia în extinderea capacității de producție de GNL a statului Qatar. Până în 2022, șeicii din Doha exportau în Uniunea Europeană sub 5% din necesarul de gaze GNL. O dată cu războiul, cererea a explodat. Și implicit lupta pentru o cât mai mare bucată din tortul pus la dispoziție de Bruxelles.
Interesul major al SUA este să rămână fără concurență pe piața europeană. Cum Germania, Italia și Franța au dat semne clare că preferă gazul (mai ieftin) din Qatar, ce credeți că le-a trecut prin cap americanilor? Să facă din Qatar un stat la fel de nefrecventabil ca Rusia sau Iran. Lobby-ul qatarez la Bruxelles nu datează de ieri, de azi. Așa că a fost nevoie doar de un telefon între cele două servicii de informații prietene, belgian și american, pentru ca investigația legată de Eva Kaili să devină un dosar penal spectaculos, foarte public, cu cătușe, titluri mari în mass-media și tot tacâmul.
Desigur, momentan vorbim despre o speculație, însă intuiția îmi spune că nu prea există coincidențe la acest nivel de maxim interes financiar.
Dovadă și reacția ”vehementă” a oficialilor de top de la Bruxelles, Ursula von der Leyen și Roberta Metsola. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a fost întrebat, foarte direct, dacă este corect să ”cumpărăm gaz din Qatar, în timp ce Qatar cumpără deputați europeni”. Mai mult, Parlamentul european le-a interzis reprezentanților statului Qatar să intre în clădirea de la Strasbourg și a suspendat legislația referitoare la liberalizarea vizelor. ”Dușmanii democrației, pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare, nu se vor opri de la nimic. (…) Nu vreau ca țări din lumea a treia să creadă că au acces facil la politicieni și în PE, vreau să mă asigur că parlamentul nu este de vânzare”, a subliniat Roberta Metsola. Vădit deranjați de punerea în scenă, diplomații din Qatar spun că scandalul livrat publicului european ar putea ”afecta negativ discuțiile în curs despre sărăcia energetică și securitatea globală”.
Desigur, acum americanii jubilează, în timp ce nemții, italienii și francezii se dau cu capul de toți pereții, gândindu-se că investițiile din Qatar pentru mai mult GNL ieftin s-ar putea să fie complet inutile.
Pare că europenii sunt realmente impotenți, ageamii sau stupizi în ceea ce privește jocurile geopolitice murdare. Dacă nu chiar sinucigași.
………………………………….

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Coșmarul de 15 minute – Te culci Om și te trezești, Doamne ferește, Gândac!

Mărturisirea lui Zelenski care pune Războiul din Ucraina sub Semnul Întrebării

Exclusiv EVZ. Ion Cristoiu o deconspiră pe influențărița cîțistă Ana Morodan, reținută pentru droguri și alcool la volan: ”Se confirma mașinăria infernală pusă la cale de servicii”

Ucraina zdrobește România: Intră cu Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport pentru Dunăre - Marea Neagră

Elena Radu: Vor să înstrăineze peste 240 de regii și peste 1.000 de întreprinderi cu capital de stat, între care Nuclearelectrica, CEC Bank, Salrom, Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Portul Constanța. PETIȚIE CONTRA JEFUIRII ROMÂNIEI

Stupiditatea lui Biden face să se împlinească Profeția lui Mao
Recomandările noastre

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: „Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria poporului român. 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. MĂRTURII de la fața locului și VIDEO cu supraviețuitorul Petru Huțanu
Secțiuni: Externe Opinii Politic Prima pagină
Persoane: Eva Kaili Frank-Walter Steinmeier
Subiecte: Corupție Politicieni corupţi
Organizații: Comisia Europeana Președinția Germaniei Uniunea Europeană
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)