ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In atenția doamnei Ministru Ligia Deca        

Stimată Doamnă Ministru,

Alianța Părinților a luat cunoștință de recenta inițiativă privind instalarea de sisteme de supraveghere video în unitățile școlare fără acordul profesorilor sau al părinților.

Măsura este susținută de o federație satelit a Ministerului Educației (FNP-IP Edupart), care nu are reprezentare națională și nu are autoritatea de a lua decizii în numele părinților.

Deși Ministerul Educației a afirmat că înregistrările vor putea fi folosite doar când sunt sesizate cazuri de abuz sau violență, vă semnalăm faptul că această măsură conduce inevitabil la încălcarea vieții private a elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar din școli.

Prin implementarea unor măsuri de supraveghere video în spațiile școlare fără consultarea adecvată a părinților, elevilor și cadrelor didactice, se încalcă grav drepturile fundamentale ale acestora, inclusiv dreptul la viață privată și la autonomie în mediul educațional. Această acțiune  subminează încrederea și colaborarea în cadrul comunității școlare și creează un precedent periculos în ceea ce privește respectarea drepturilor individuale și proceselor democratice.

Atragem atenția asupra unor aspecte deosebit de grave, evident ignorate de Ministerul Educației la momentul avansării acestei inițiative:

1- Încălcarea componentei legale statuată de Regulamentul (UE) 2016/679 și Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Astfel, norma europeană prevede că obținerea acordului persoanelor vizate (în acest caz, fiind vorba de minori, acordul trebuie exprimat de părinți) este absolut obligatorie pentru ca sistemele CCTV din școli să poată fi folosite. De asemenea, același act condiționează prelucrarea acestor date printr-o " informare clară, concisă, într-un limbaj simplu" a celor vizați.

In anul școlar trecut, un regim diferit l-a avut supravegherea video în sălile de clasă în timpul examenelor naționale. În raportul ANSPDCP se arată că, în conformitate cu Ordinul nr. 5241/2022 al ministrului Educației, exista o obligație legală de a se utiliza camere de supraveghere video în sălile de clasă pe perioada desfășurării examenelor, măsura având ca scop prevenirea și combaterea fraudelor.

Însă, cu excepția acestui caz, utilizarea camerelor de supraveghere video, în sălile de clasă sau în alte spații din incinta școlii, poate fi permisă numai cu consimțământul persoanelor afectate/vizate sau dacă există o bază legală expresă pentru această prelucrare.

Astfel, Legea 198/2023 a educației preuniversitare stipulează faptul că "în urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor".

În același timp, documentul citat prevede că nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris. Această din urmă prevedere intră în conflict cu cea europeană, care instituie obligativitatea obținerii acordului tuturor persoanelor vizate. Mai mult, trebuie reținut faptul că acest consimțământ poate fi oricând retras!

Prin urmare, operatorii de date (în acest caz, instituțiile de învățământ) au obligația de a  respecta principiile de prelucrare a datelor, de a avea o bază legală pentru instalarea camerelor de supraveghere, de a informa persoanele afectate (cadrele didactice, elevii, părinții) despre scopul, durata și modul de prelucrare a datelor lor și de a garanta drepturile prevăzute de lege.

Nu poate fi negat faptul că protejarea bazelor de date este extrem de precară în prezent. După cum se știe, în luna ianuarie a acestui an, a fost spartă chiar baza de date a Camerei Deputaților. Cerem Ministerului Educației, care – în mod evident - nu poate oferi garanții solide privind protecția datelor personale, să analizeze consecințele complexe ale unui atac cibernetic care ar pune la dispoziția unor indivizi fără scrupule înregistrările cu elevi și cadre didactice din diverse unități școlare.

2- A doua componentă asupra căreia atragem atenția, relevă crearea unui precedent de o gravitate extremă. Prin impunerea unor decizii fără consimțământul tuturor celor vizați, s-ar instaura  un fel de statu-quo răsfrânt asupra generațiilor viitoare de copii și profesori, care vor percepe supravegherea video ca pe o normalitate, ceea ce - încet și sigur - va duce la anularea altor drepturi individuale, prin imposibilitatea exprimării voinței proprii. Această lipsă de voce proprie poate perpetua o situație nefirească și poate limita dezvoltarea și progresul educației și relațiilor în interiorul instituțiilor de învățământ.

Având în vedere cele expuse anterior, Alianța Părinților își exprimă dezacordul cu măsura propusă de Ministerul Educației și susține punctul de vedere al reprezentanților Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, precum și punctul de vedere al Sindicatelor din Învățământ.

Prevenirea și combaterea actelor de violență în mediul școlar este o necesitate, dar subliniem faptul că măsura preconizată nu vizează cauzele profunde ale fenomenului. Solicităm Ministerului Educației să revizuiască urgent această inițiativă și să caute soluții care vizează  eradicarea cauzelor care determină violența în mediul școlar, în deplin respect pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane.

Cu stimă,

Prof. Popa Olimpia- Director Departament Educație-Sănătate

Ing. Alin Budulan

     Vicepreședinte                                                                                                                                                                       Ionel Rusei