ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


E un dăunător al tomatelor, o molie micuță, dar foarte vorace, a cărei larvă distruge roșiile din culturile protejate, adică din sere și solarii.

Omida e mică, are vreo doi milimetri, și se ascunde în interiorul frunzei. Atacă inițial numai frunzele, apoi lăstarii tineri și fructul, pe care îl înțeapă la codiță, făcându-l să cadă de pe tulpină.

Insecta se înmulțește fulminant și distruge efectiv culturile, stricând producția de roșii, dar mai ales planta, care în scurtă vreme se usucă și moare.

Agricultorii stropesc în disperare cu tot felul de chimicale, fără prea mult succes, deoarece larva stă ascunsă, e foarte rezistentă la tratamente, iar molia zboară și depune ouă pe unde dorește.

De ce fac postarea.

Pentru că, de câțiva ani, m-am confruntat cu problema, încercând să cultiv ceva plante pentru nevoile personale. Am o seră nu foarte mare, dar mie îmi ajunge. Îmi fac bulion, zarzavat pentru iarnă și ce-mi mai trebuie.

Anul acesta am reușit să țin dăunătorul sub control, așa că mă gândesc să spun și altora cum am procedat. 

Chiar dacă nu toată lumea cultivă roșii, mulți încearcă să mănânce mai sănătos, dar problema e că unii renunță, simțind că muncesc în zadar. Ori lasă plantele să crească natural, dar li se usucă, ori le tratează cu substanțe chimice, iar la final ajung la concluzia că tot aia e dacă îți produci singur legumele sau le cumperi din piață.

Din păcate, soluția mea nu funcționează pentru fermieri, ci pentru cei care cultivă puțin, pentru consumul familial.
Deci.

- Primăvara, înainte de plantare, am curățat bine solul, scăpând de micile resturi vegetale.

- Am cultivat roșii sănătoase, din semințe puse de mine, dar și răsad cumpărat, neparazitat.

- Am sădit plantele rar, cam la 60 cm una de alta. E foarte important să poți intra printre ele, să le vezi, să le răsucești, să le analizezi aspectul.

- Am urmărit permanent plăntuțele și pur și simplu AM RUPT frunzele afectate, de fiecare dată când le vedeam înțepate. 

E o soluție naturală, simplă, care presupune ceva atenție și efort, dar funcționează și mai ales merită. Nu e mare filosofie, dar, repet, la mine a mers.

Ideal ar fi să controlezi plantele zilnic, dar se poate și de două ori pe săptămână sau chiar săptămânal, dar cu mai mare efort, pentru că trebuie efectiv să le vezi și să le cureți pe toate părțile.

Trebuie să faci asta de la început, de când roșiile sunt mici, consecvent, și să nu te sperii când găsești mai multe frunze înțepate. Pentru că așa se întâmplă, la un moment dat crezi că nu mai faci față și renunți.

De obicei molia atacă aceeași plantă, depunând ouă pe mai multe frunze. O cureți, o mai verifici după o zi sau două, și se rezolvă.

- Am copilit plantele cu atenție, am eliminat lăstarii pe măsură ce apăreau, dar și frunzele de la pământ, din partea inferioară a plantei.

- Peste vară, nu am lăsat plantele să crească prea înalte. Dacă îți depășesc înălțimea, nu mai vezi și nu prea mai ai controlul la ceea ce se întâmplă pe sus.

- Concret, în iunie-iulie n-am mai găsit nicio frunză afectată. Abia acum, de câteva zile, am mai observat câteva, probabil au venit molii de prin vecini, dar am curățat plantele și nu cred că mai apar (oricum, stau cu ochii pe ele).
Cam asta a fost experiența mea cu roșiile de anul acesta. 

Știu că unii pun folii galbene pentru molie, capcane cu feromoni și așa mai departe, pentru mine nu au funcționat, nici lampa UV, nici nimic. Cu feromonii nu știu cum stă treaba, dar nici nu mai încerc, pentru că am fost mulțumită de strategia mea și de rezultat.

Omida se recunoaște pe frunză după spațiul transparent pe care-l creează și mai ales după mica dungă de excremente negre lăsate în urmă.

Cu atenție, acțiune și perseveranță, încet-încet scapi de dăunători.

La anul, după ce mai probez niște chestii, vă spun cum am procedat cu ardeii.