ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am vorbit cu un sentiment de profundă mulțumire despre norocul pe care l-am avut cei care am crescut în anii '80. Totuși, exact generațiile alea au dat și fenomenul hipsterizării progresiste. Cum a fost posibil? N-a fost complicat deloc, s-au intersectat mai mulți factori, care pot fi grupați în 4 categorii mari — cel puțin mie astea-mi vin în minte la prima strigare:

1. Generațiile anilor '80 au fost caracterizate de o lipsă de apetență pentru funcții de conducere în rândurile oamenilor de bun-simț și ale tinerilor profesioniști — exact categoriile astea erau cele mai puțin dependente de validarea exterioară, tocmai pentru că erau oameni stăpâni pe ei, cu valori care nu necesitau confirmarea nimănui.
 
Cine credeți că au fost cei care au profitat de pe urma fenomenului? Exact șterșii generațiilor noastre, care au avut culoar liber până la vârful tuturor instituțiilor importante, ca să nu mai vorbim de politică — așa au ajuns submediocrii ăștia siniștri să ia decizii pentru noi, pentru copiii generațiilor noastre, pentru părinții și bunicii noștri, pe care i-au călcat în picioare fără urmă de remușcare după o viață de muncă.
 
2. Am fost primele generații care au putut profita de intrarea României în UE, după ce crescuserăm sub îndemnurile permanente ale profesorilor să învățăm limbi străine, să putem pleca din țară — chiar generația mea și-a încheiat studiile superioare exact în 2007, pe fundalul euforiei intrării în UE, sigur că un val gros de profesioniști s-au făcut nevăzuți cu primele avioane și duși au fost, adică din nou culoar liber în țară pentru nulitățile și pentru șterșii generației noastre.
 
3. Tot ca o consecință a intrării României în UE, au început să-și facă loc în țară tot mai multe multinaționale care au absorbit profesioniștii aflați la debutul în carieră, profitând de alternativele modeste cu care intrau în competiție și de naivitatea populației care incanta tâmpă lozinci despre "investitorii străini", salvarea nației și lumina divină. Odată intrați în multinaționale, profesioniștii noștri s-au trântit de criteriile de promovare ale acestora, care au ridicat în funcții de conducere tot nulitățile docile.
 
4. Generațiile crescute în anii '80 au fost și primele și cele mai lovite victime ale fenomenului ProTV-izării, prinse în hipnoza care a constituit fundamentul curentului progresist ce urma să crească peste noi.
A fost atât de simplu, atât de la vedere, dar atât de violent și de abrupt, încât nici nu ne-am prins ce ni se întâmplă — acum ne prindem și nu mai e nimic de făcut.