ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul și cel mai important principiu pe care ar trebui să-l aibă în vedere cei care relaționează cu multinaționalele este acela că trebuie căutate și stabilite relații interumane autentice. Poate suna banal, dar mulți tind să uite acest adevăr simplu și ajung să se simtă striviți.

Este de fapt exact ceea ce și-au propus patronii acestor corporații când au impus muntele de proceduri din cauza cărora nu se vede omul din spate. Tocmai de frica propriilor angajați și a legăturilor autentice pe care aceștia le pot stabili cu oameni din afara sistemului.

Fie că ești corporatist sau mic antreprenor care are de-a face cu o multinațională, nu uita că interfața asta neprietenoasă de care te izbești la început este special construită ca un zid de protecție a intereselor mogulilor care dețin aceste corporații.

Ca angajat, te vei izbi de o atmosferă grea de răceală plus agresivitate, totul învelit într-o politețe falsă. Vei fi tentat să dai vina pe colegii tăi. Niște egoiști, invidioși, care se întrec să-i lingușească pe șefi și să se mănânce între ei ca să aibă șanse mai mari de promovare. Nu te înșela. Ei sunt victime ca și tine. Comportamentul lor e rezultatul "firewall-ului" de proceduri și a politicii constante de "dezbină și stăpânește", dusă de conducere în timp ce pretinde cu un zâmbet larg că tot ce-și dorește e ca angajații să se simtă ca într-o "mare familie".

Ca antreprenor român azi, ai 2 tipuri de interacțiune cu multinaționalele:

·        Fie le ești furnizor

·        Fie concurezi cu ele

Dacă le ești furnizor, te vei izbi de acel zid de proceduri de care am pomenit deja. Prima senzație va fi că încerci să vorbești cu un robot, sau cu pereții. Impactul poate fi covârșitor și descurajant. Te vei simți copleșit de același amestec de răceală și agresivitate mascată de politețe. Vei da și tu vina pe bietul amărât care îți recită ca un automaton pasaje din respectivul minte de proceduri.

Nu te lăsa înșelat și nici descurajat. El e un aliat potențial. Încearcă obsesiv să stabilești legături cu omul din spatele "firewall-ului".

Dacă concurezi cu multinaționalele, vei simți forța resurselor lor vaste, și a procedurilor, care îi face neobosiți în urmărirea țelurilor. Pentru că automatizează procesele, făcându-le mult mai eficiente. Dar îi face și rigizi. Poți învăța să le adopți o parte din proceduri. Cea care te face puternic. Dar fără partea care te face inelastic. Nu ai nevoie de ea, pentru că tu ai o altfel de relație, mai apropiată, mai informală, cu angajații tăi. Sunt relativ puțini, îi cunoști demult pe majoritatea, le știi și familiile. Sau așa ar trebui. Aici e mare parte din forța ta. Ai nevoie doar de procedurile care să-i facă mai eficienți, nu și de cele care te păzesc de inteligența lor.

Acestea sunt principii generale. Le regăsești și în cartea mea, "The Little Book of Corporate Survival". Pentru discuții aplicate pe situația ta concretă,contactează-mă.