ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


7 august - Pr. Alexandru Baltagă propus spre canonizare. A pierit într-un lagăr sovietic la 80 de ani pentru că votase pe 27 Martie 1918 Unirea Basarabiei cu România.

Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult.

S-a născut în 14 aprilie 1861 într-o familie de preot și a devenit și el preot la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călărași-sat, în Republica Moldova de azi. A crescut doi copii adoptivi, pe Vsevolod și pe Margareta.

A fost un neobosit promotor al culturii și identității românești. Între 1903 și 1925 a fost președintele Congresului Eparhial, iar în 1917 a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării. În această calitate, în 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu țara-mamă, România.

Pentru autoritatea sa  în rândul clericilor și munca depusă în slujba Bisericii, Gala Galaction l-a caracterizat drept un „patriarh al preoților basarabeni”.

După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei s-a refugiat peste Prut.

A fost foarte rapid arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de Uniunea Sovietică. Întrebat de anchetator, Părintele Alexandru Baltaga a spus: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluției și, pentru a o evita, am votat unirea”.

La o altă întrebare specifică a anchetatorului, părintele a răspuns: „Preoțimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică și alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a fost îndreptată pentru consolidarea poziției României în Basarabia, fapt care-l recunosc”.

A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat curând, în data de 7 august 1941.

La arestarea lui au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile de stat și bisericești de-a lungul timpului.

Sinodul Mitropoliei Basarabiei a anunțat de curând că Preotul Mărturisitor Alexandru Baltaga a fost propus pentru canonizare în 2025.