ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi în România furnizarea de gaze și energie electrică aparține preponderent altor state: Grecia prin compania de stat PPC, Germania prin E.ON, acum se vrea Ungaria prin MVM (companie 100% de stat).

În plus, MVM are GAZPROM ca principal partener!

E grav și că ne-au cumpărat cu banii noștri: MVM a făcut /a fost lăsat să facă profituri uriașe din tradingul cu energie în România.

Putem spune fără a greși că e un caz tipic de acțiune parte a unui război hibrid dus contra României de Rusia, folosind Ungaria ca proxy.

Cei ce trebuiau să ne protejeze n-au făcut-o.

Serviciile de informații caută ruși acolo unde nu sunt, dar îi ignoră exact acolo unde ei sunt în mod real: în economie, în sectorul energetic mai ales!

De notat că ofensiva Ungariei în România vizează mai multe sectoare: energie, telecomunicații, industrie alimentară, agricultură, transporturi etc.

Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine (CEISD) va aviza indubitabil tranzacția. Consiliul Concurenței a avizat-o deja, după ce inițial trebuia să notifice UE că MVM cumpără EON. EON are rețeaua de gaze a României (în Transilvania) și rețeaua electrică pt Republica Moldova.

MVM fiind în strânsă relație cu Gazprom / Putin, această tranzacție prezintă un risc major, fiind o vulnerabilitate de grad zero pentru România.

MVM a cumpărat la licitații mult gaz la Marea Neagră. Opinia celor din electricitate e că, dacă Orban cumpara EON, cu ceea ce are deja la Marea Neagră (inclusiv cu ce au austriecii, cu care ungurii au un parteneriat de veacuri pe seama românilor), Ungaria va controla jumătate din gazele României. Vom depinde de cârdășia Orban–Putin la cumpărarea gazului nostru de la Orban și din Austria (bursa de la Baumgarten).

Ar fi cazul să se convoace CSAT!

Și din nou trebuie să ne întrebăm: de ce Ministerul Energiei nu face parte din CSAT?

E limpede de ce! Deoarece, dacă ar face parte, asemenea tranzacții ar trebui trecute prin CSAT. Adică exact ceea ce nu doresc ticăloșii susținători ai lui Iohannis!

Este imperativ ca serviciile să ne spună, cu documente desecretizate, ce actori statali sunt implicați, în ce fel și până la ce nivel.

Putem înțelege că, înainte ca Austria să agreeze intrarea noastră în Schengen, s-a asigurat că iese încă o dată în câștig, dar indirect, prin unguri, tradiționalii lor aliați întru spolierea românilor.

Oare am uitat dezastrul privatizării Petrom-ului? S-a spus că vânzarea Petrom către OMV a fost prețul intrării noastre în UE.

Putem bănui că tranzacția E.ON-MVM e prețul intrării României în Schengen. (Sau poate doar o parte din preț; ar mai putea fi și altele.)

Adică intrăm în Schengen cu prețul cedării către Ungaria a suveranității noastre economice / energetice.

De cea politică nu mai vorbim (cel puțin cât timp UDMR e nelipsit din guvernul României, unde adesea chiar face jocurile).

Ba mai mult: Viktor Orban este acum la București. Coincidență: exact după întâlnirea cu el, PSD-ul reintră la masa negocierilor pentru formarea guvernului. Se știe că, de facto, Orban este canalul (scuzați expresia) nostru de comunicare cu Trump. Putem specula că va fi adus la București vreun mesaj de la președintele ales al SUA?

Cum se poate acționa? Am interpelat deja Consiliul Concurenței, CEISD, Ministerul Energiei. Deocamdată fără răspuns.

Poate și generând o petiție, cerând statului roman să cumpere E.ON (prin firmele care au depus oferte, prin Transgaz / Hidroelectrica).

Grav e că ministrul energiei Sebastian Burduja a știut tot timpul ce se întâmplă și acum vrea să se spele pe mâini. El ne minte în continuare pretinzând că apără interesele României:

„Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei. Le-am semnalat că există o intenție de vânzare din partea E.ON. Au intrat în camera de date, s-au uitat la tranzacție, au depus oferte non-binding (oferte neangajante), dar nu s-au putut apropia de oferta depusă de MVM.”

Aiurea! Bullshit! Pur și simplu Burduja le-a somat să depună oferte sub valoarea MVM!

Putem bănui că acțiunea fost inițiată de Viktor Orban și derulată de Marcel Ciolacu după ultima vizită la Budapesta, având sprijinul lui Sebastian Burduja. Să nu uităm că Marcel Ciolacu l-a lăudat public pe Burduja.

Dar se pot sesiza și serviciile, inclusiv prin intermediul Comisiei de Control Parlamentar al SRI. Doar că, neîntâmplător, este cel mai dificil de trimis o interpelare la servicii, fiind necesară o procedură complicată și restrictivă.

Numai în fața opiniei publice nu pot fi bariere! S-a schimbat paradigma! Gata!

Viitorul aparține suveraniștilor și patrioților.

Românii nu vor ca rușii și ungurii să preia controlul asupra furnizării energiei în România.

Trebuie să ne opunem ferm acestei tranzacții.

Energia trebuie distribuită de firme românești. Este energie românească, vor veni gaze din Marea Neagră. De ce să facă rușii, ungurii sau austriecii profituri uriașe din ele? De ce să cumpărăm propria noastră energie de la unguri și austrieci?

Dragi români, vom promova în parlament interesul național. Chiar și din opoziție. Deocamdată.

Andrei Dîrlău este doctor în teologie ortodoxă, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, scriitor cu 15 volume publicate ca autor, co-autor, editor sau traducător. A fost în ultimele 6 luni senator AUR de București, iar astăzi va depune jurământul în noua legislatură ca senator AUR de Alba.