ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noțiunea de newsworthiness (material demn de o știre) arată cum percepem astăzi răul, drama și tragedia și cum ne este manipulată percepția asta de către presă și, din păcate, de unii intelectuali pretinși liberali sau conservatori.

Pe scurt, dacă ceva sau cineva explodează, sângerează sau își dă duhul în direct, atunci și numai atunci avem o tragedie și o știre. Pe de altă parte, falimentele, depresiile și bolile netratate din cauza limitării accesului la tratamente sunt nespectaculoase și vizibile numai în statistici. Așadar, pentru oameni vorbim de evenimente din categoria „ce nu văd nu mă interesează”, iar pentru presă, de evenimente care nu atrag nici rating, nici grațiile guvernelor de la care primesc stimulente financiare.

Extrapolând, pentru categoriile menționate mai sus, cele care au puterea, pe de-o parte, și pretenția, pe de alta, să formeze opinia publică, nu există o dictatură dacă nu există oameni morți pe străzi, arestați abuziv, torturați sau trimiși prin lagăre. Realitatea este, însă, alta pentru cine mai are conștiință și discernământ.

Dacă un guvern prin aleși, sau, măi rău, prin numiți îți dictează:

- la ce oră ai voie să ieși din casă și la ce oră trebuie să te întorci;
- când și în ce condiții îți poți ține afacerea deschisă;
- cui și în ce condiții poți să-i vinzi produsele sau serviciile tale;
- când și în ce condiții te poți duce la locul de muncă;
- de la cine și în ce condiții poți cumpăra servicii sau produse;
- când și în ce condiții îți poți trimite copiii la școală;
- când și în ce condiții poți merge la spital;
- când, unde și în ce condiții poți primi un tratament medical;
- căror tratamente medicale ești obligat să te supui;
- când și în ce condiții poți ieși din oraș sau din țară;
- cu cine și în ce condiții te poți vedea;
- când și în ce condiții poți protesta pașnic;
- ce informații sunt adevărate sau false,

atunci guvernul respectiv este de facto o dictatură. Diferența față de alte dictaturi mai violente este una de intensitate, iar comparația este perfect validă pentru cine nu vrea să repete istoria.

Între timp, un dictator de buzunar ca Justin Trudeau și-a făcut deja upgrade la dictatură prin declararea abuzivă și ilegală a unei stări de urgență, agresarea protestatarilor prin intermediul forțelor de ordine și confiscarea proprietății.

Ni s-a urât într-atât de mult cu binele după nici 20 de ani de viață prosperă încât am uitat cum arată răul. Ce pretenții să mai avem de la englezi sau canadieni care, la nivel de națiune, nu au cunoscut niciodată cu adevărat răul?