ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Publicistul Anghel Buturugă publică pe pagina sa de Facebook un punct de vedere legat de reactivarea Mitropoliei Tomisului intitulat „Colonialism intern bisericesc?”. Îl republicăm în paginile ActiveNews cu acordul autorului:

„Multă lume a luat în serios, în chestiunea proiectului Arhiepiscopiei Tomisului, (contra)argumentul că dacă s-ar face Mitropolie, atunci IPS Teodosie ar avea șanse să devină patriarh, în virtutea cutumei că Mitropolia cea mai veche din țară dă Patriarhul.

Este o falsă problemă. În primul rând, nu cutuma contează în alegerea Patriarhului, ci votul în Sinod. În al doilea rând, IPS Teodosie nu are susținere în Sinod nici pentru acest proiect, darămite pentru a deveni patriarh. În al treilea rând, și acum arhiepiscopul Tomisului poate candida la funcția de patriarh. Îi permite regulamentul.

Există însă o miză cu privire la ridicarea Arhiepiscopiei la rang de Mitropolie. În acest moment, Arhiepiscopia Tomisului e parte a Mitropoliei Munteniei [și Dobrogei - n.n.], iar ierarhul acesteia face parte din Sinodul Mitropolitan condus de patriarh. Dacă devine Mitropolie, Tomisul va avea autonomie și sinod local propriu. Cum are, de pildă, pentru a vorbi tot despre Țara Românească, Mitropolia Olteniei. Așadar, rangul de mitropolit nu ar fi doar onorific, ci ar accentua o anumită autonomie locală.

Din acest punct de vedere, opoziția manifestată de Patriarhie pică prost.
Dacă zici despre Tomitan că e împins de orgolii, ambiții și dorință de putere, nu se poate spune exact același lucru despre cel care-și va vedea jurisdicția drastic redusă? Din acest motiv Patriarhia ar fi trebuit să ridice nivelul discuției, nu să-l transforme în meci personal cu IPS Teodosie.

Raportat la context, consider că cele mai importante argumente instituționale, sunt mai degrabă cele de actualitate. Dobrogea este o regiune cu un puternic accent local, asemenea Olteniei. Este în mod evident diferită și cu o identitate proprie geografică și culturală. Constanța este un oraș-port extrem de important pentru întreaga țară. Numai cine nu vrea nu vede aceste lucruri. Evident că Dobrogea și Constanța își merită mitropolia. Poate nu e ceva urgent, se pot discuta diverse, dar ce spun aici sunt fapte clare, obiective.

A respinge proiectul la modul în care se face în prezent parcă nu face altceva decât să aducă aminte de colonialismul intern practicat de București la începuturile statului național modern. În acest sens, eu i-aș înțelege și pe cei care percep ca o sfidare sau ca o trufie nerecunoașterea mitropoliei. Sunt rămășițe de centralism nivelator și uniformizator care supraviețuiesc într-un context nepotrivit.”