ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revoluția Twitter - așa s-a numit în aprilie 2009 ieșirea în stradă de la Chișinău, soldată cu vandalizarea sediilor guvernului și președinției de către „protestatari” nerecunoscuți de nimeni. S-a numit așa pentru că oamenii s-au chemat unii pe alții la protest prin Twitter. Ore mai târziu, dictatorul Vladimir Voronin a oprit semnalul la telefonie mobilă în Chișinău, implicit Internetul a murit, în timp ce televiziunea de stat transmitea documentare despre ... veverițe. Cenzură pe media oficiale și cenzură pe Internet! Dar Twitter avea un bun renume în zonă - nu era vina lui că Partidul Comuniștilor a tăiat accesul la liberă exprimare online. 

Aproape 11 ani mai târziu, la Washington D.C. are loc o revoltă similară, doar că, de data asta, cel care a chemat oamenii pe Twitter a fost președintele, iar nu opoziția. Profitând de situație, o gașcă de cornute nerecunoscute de organizatori/participanți au pătruns în Capitoliu (sediul Congresului, parlamentul american) și au făcut deranj mare, ca să compromită ideea protestului pașnic. Exact ca în 2009, la Chișinău! Dar cum reacționează, de data asta, Twitter? Consideră că violențele au fost provocate de președintele în exercițiu prin discursul transmis (și) pe această platformă, apoi ia hotărârea să cenzureze contul ditamai președintelui al ditamai Statelor Unite. Ce s-a ales de „revoluția Twitter”, la doar un deceniu distanță! 

Dacă Traian Băsescu și-a permis să-l compare pe Donald Trump cu Igor Dodon (urmașul lui Voronin și sluga lui Putin), aș putea să compar și eu Twitter cu TV Moldova în ziua în care oferea veverițelor mai mult spațiu de exprimare decât cetățenilor care acuzau fraudarea alegerilor? 

Vestea bună e că Trump, în timpul în care n-a fost președinte, a fost un miliardar de succes. El se va întoarce la afacerile lui după „tranziția pașnică a puterii” către Joe Biden, pe care o aclamă în cor reprezentanții Twitter și Facebook, care i-au cenzurat președintelui conturile ca unui neica-nimeni. Doar că miliardarul Trump nu e deloc un neica-nimeni. Și tocmai a anunțat pe alt cont de Twitter că lui nu-i închide nimeni gura, așa că își va cumpăra/construi propria rețea de socializare. Să vedeți atunci, revoluție!