ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de experți militari, grupați în jurul Eisenhower Media Network, participanți la campaniile din Vietnam, Irak și Afganistan, au dat publicității o scrisoare deschisă în care cer conducerii politice de la Washington părăsirea căii războiului permanent.

În cele ce urmează reproducem textul integral al documentului pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Impune astăzi America respect în lume prin puterea exemplului sau prin exemplul puterii?

Mult prea adesea, și în ciuda cuvintelor rostite de președintele Joe Biden cu ocazia discursului său de învestire, puterea supra-militarizată și greșelile diplomatice sunt exemplele pe care America le oferă lumii.

Trebuie să schimbăm acest lucru. Pentru a face America într-adevăr esențială și indispensabilă, nu trebuie să rămânem primul producător și exportator de arme din lume. Trebuie mai degrabă să devenim artizanii păcii și diplomații cei mai importanți și mai angajați din lume.

Problema este că America continuă să provoace războaie, continuă să fie „esențială” exclusiv ca primul negustor de moarte din lume și continuă să dorească dominația prin intermediul unei supremații militare care duce, în țări precum Afganistan, Irak și mai înainte în Vietnam, la un număr uriaș de morți și la o colosală nebunie.

Înprima noastră scrisoare deschisăpublicată de New York Times în primăvară, noi, subsemnații, susțineam că o politică americană externă total militarizată va duce la consecințe dezastruoase și agravante și la opțiuni tot mai limitate pentru Statele Unite și pentru lume.

Evenimentele recente confirmă acest lucru.

Consecințele erorilor diplomatice americane se manifestă cu duritate în Europa de Est, în Orientul Mijlociu și în zona India-Pacific.

Riscurile unei noi escalade și ale unui război mondial cresc.

După cum era de așteptat, o politică externă militarizată, caracterizată prin respingerea sau ignorarea tratatelor internaționale și prin negocieri și dialoguri nesincere nu aa oferit nici o soluție pentru războaiele volatile din Europa de Est și din Orientul Mijlociu și a mărit probabilitatea unui război în zona India-Pacific.

Soluțiile militarizate produc și alimentează noi războaie. O diplomație sinceră și prudentă reprezintă cea mai bună speranță pentru a aduce pacea, stabilitatea și reconcilierea în lume.

RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Incapacitatea de a urma calea diplomației în Europa de Est, atât înainte cât și după invadarea Ucrainei de către Rusia, a dus la un impas costisitor și distrugător, în care două soluții sunt probabile pentru viitor:

1. Prăbușirea statutului ucrainean ca urmare a unei deteriorări a situației economice și militare accelerate de corupție. În acest caz, fragilitatea Ucrainei seamănă cu aceea a castelelor din cărți de joc anterioare, construite de Statele Unite în Afganistan, Irak și Vietnam.

2. Un impas îngrozitor și sângeros în Ucraina, unde puterea de foc, devenită și mai distrugătoare de progresele tehnologice, domnește pe câmpul de luptă, unde nici una dintre părți nu obține câștiguri tactice sau operaționale decisive. Căutarea mijloacelor de a ieși din acest impas implică probabil o escaladare orizontală și verticală – nici una dintre acestea neoferind satisfacție celor care doresc sfârșitul uciderilor și distrugerilor în Ucraina și instituirea păcii și a stabilității.

Escaladarea orizontală ar duce la extinderea războaielor la centrele de populație civilă și la infrastructuri și include posibilitatea ca alte țări să intre în conflict.

Escaladarea verticală ar duce la extinderea arsenalelor către arme cu rază mai mare de acțiune, mai ucigătoare și cu consecințe mai devastatoare, inclusiv armele nucleare.

Aceste două forme de escaladare se pot combina și agrava una pe alta.

Astfel, dacă războiul se poate extinde pe orizontală pentru a semăna cu războiul orașelor dintre Irak și Iran din anii 1980, el se poate extinde și pe verticală, cu introducerea de arme mai puternice de către ambele tabere.

În aceste condiții, recurgerea la armele nucleare devine tot mai posibilă.

Aceste două scenarii se pot intersecta. De exemplu, o prăbușire a Ucrainei ar putea determina ca forțe NATO, probabil poloneze și ROMÂNEȘTI, să înainteze spre vestul și centrul Ucrainei pentru a contracara eforturile rusești, în încercarea de a înlocui un stat ucrainean în colaps.

O astfel de eventualitate ar putea duce la un război între NATO și Rusia, război care poate deveni nuclear.

HAMAS, ISRAEL ȘI ORIENTUL MIJLOCIU

Războiul Rusia-Ucraina face ravagii în paralel cu războiul dintre Hamas și Israel.

Și acesta din urmă s-a produs ca urmare a refuzului Statelor Unite de a folosi diplomația.

Spre deosebire însă de războiul convențional dintre Rusia și Ucraina, asistăm aici la un conflict asimetric care seamănă mai mult cu războaiele de insurecție pe care mulți dintre noi le-au cunoscut în Vietnam, Afganistan și Irak.

Mai grav, vărsarea de sânge Hamas-Israel se caracterizează printr-o campanie de purificare etnică, care ar fi imposibilă fără sprijinul diplomatic, economic, mediatic, militar și politic al Statelor Unite.

Suntem dezgustați de această campanie și considerăm respingător sprijinul nerușinat și bi-partizan oferit de guvernul american încălcărilor generalizate ale dreptului internațional de către Israel.

Purificarea etnică din Gaza, planificată de multă vreme de către înalți oficiali ai guvernului israelian și de elemente puternice ale dreptei reacționare israeliene, vine în continuarea atrocităților săvârșite de Hamas împotriva civililor pe 7 octombrie.

Guvernul SUA nu este doar un martor pasiv al crimelor de război – le facilitează.

Odată cu posibilitatea înspăimântătoare a unei escaladări spre un război regional, chiar mondial, violența din Gaza este consecința firească a decenii de erori diplomatice deliberate ale Americii.

Deceniile în care Israelului i s-au acordat toată întâietatea și favorurile, ignorând soarta și apelurile palestinienilor, au făcut aproape imposibilă o reglementare politică a blocadei din Gaza și a ocupării Ierusalimului de Est și Cisiordaniei.

În condițiile în care, cu o lună în urmă, trăiam cu riscul unui război nuclear ca urmare a escaladării conflictului din Ucraina, ne confruntăm acum cu riscul tot mai mare al unui război mondial, ca o consecință a rețelelor încâlcite de alianțe ale Moscovei și Washingtonului – puteri nucleare – în Orientul Mijlociu.

CHINA ȘI CALEA DE PARCURS

La toate acestea, trebuie să adăugăm și:

- riscul unui război cu China, un subiect despre care vorbesc principalii politicieni americani;

- costurile în continuare neachitate de 8 trilioane de dolari ale războaielor din Afganistan și Irak;

- un buget federal militarizat în care 60% din cheltuieli merg discreționar către războaie și rănile provocate de ele;

- și o economie americană în criză.

Nu este nici o surpriză că deceniile de războaie iresponsabile duse de Statele Unite, direct sau prin procură, răsfățând în același timp guverne corupte, tiranice și nedrepte, au făcut ca lumea întreagă să fie mai periculoasă și mai instabilă.

Incapacitatea de a investi și întreține au slăbit și erodat infrastructura, instituțiile și industria americană.

Invocarea ipocrită a dreptului internațional și adoptarea unei ordini bazate pe reguli vagi, combinate cu un dispreț arogant față de crimele și greșelile din trecut ale SUA au determinat zeci de țări să se orienteze către rivalii săi – un curent de îndepărtare de America care, fără îndoială, se va accelera dacă ne menținem pe calea militaristă actuală.

În plus, deceniile de cheltuieli militare colosale au adus puține avantaje strategice Statelor Unite.

Armata noastră, adesea elogiată drept cea mai mare din lume de către politicieni, nu a câștigat nici un război important după Al Doilea Război Mondial.

Chiar în acest an, ea se confruntă cu o gravă criză de recrutare care aruncă o mare umbră de îndoială asupra integrității și durabilității unor forțe armate bazate în întregime pe voluntariat.

Moștenirea războaielor ratate ale Americii nu este salvată de demonstrațiile sterile de militarism.

Patriotismul de paradă nu poate compensa amărăciunea pe care mulți dintre militarii noștri veterani o au cu privire la trecut, nici nu liniștește îngrijorările despre viitorul țării noastre.

Papa Francisc a vorbit despre o „foame de pace” care există în lume astăzi.

În acest spirit, facem apel la o încetare imediată a focului, necondiționată, în Gaza și în Ucraina.

Cel mai sigur mijloc de a nu lăsa vâlvătaia războaielor să degenereze în explozii necontrolate este să oprești alimentarea lor cu combustibil.

A crede sau afirma că aceste incendii pot fi gestionate sau reglate, ca și cum ai folosi un robinet sau un termostat, reprezintă o vanitate idioată sau o minciună.

Ne-am ars de prea multe ori în viața noastră profesională pentru a crede că războaiele fierbinți pot fi „câștigate” aruncând peste ele și mai multă benzină, fie sub formă de retorică, fie sub forma munițiilor cu fragmentație, a obuzelor cu uraniu sărăcit sau a altor forme de „ajutor” asemănătoare.

Există în mod evident o cale mult mai bună de urmat. Trebuie încurajată pacea, nu războiul.

Adoptând calea păcii, prin intermediul unei diplomații duse cu bună credință, America ar demonstra cu adevărat puterea exemplului, devenind astfel esențială într-o lume care are nevoie mai mult ca oricând de libertate și de dreptate pentru toți.

 

SEMNATARI

Dennis Fritz – Director, Eisenhower Media Network, sergent șef la comandă (r), US Air Force;

Matthew Hoh – Director asociat, Eisenhower Media Network, fost ofițer în corpul de Pușcași Marini și oficial în Departamentul Apărării;

Dennis Laich – General Maior (r), US Army;

Lawrence B. Wilkerson – Colonel (r), US Army;

Ann Wright – Colonel (r), US Army și fost diplomat SUA;

William J. Astore – Locotenent Colonel (r), US Army;

Karen Kwiatkowski – Locotenent Colonel (r), US Army;

Coleen Rowley – Agent Special FBI (r);

Christian Sorensen – Fost expert lingvist în arabă în US Army;

Todd E. Pierce – Maior (r), Judecător avocat în US Army.

 

Găsiți AICI biografiile experților semnatari.