ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anchetatorii germani înclină spre ipoteza conform căreia conductele Nord Stream 2 au fost ținta unui sabotaj realizat de un stat aliat, dezvăluie ziarul londonez. Cin' să fie, cin' să fie?

Au trecut mai bine de patru luni de la explozia submarină care, pe 26 septembrie, a distrus trei dintre cele patru conducte ale Nord Stream.

În ciuda timpului lung care a trecut, nici un fel de rezultate nu au fost date încă publicității, iar ancheta bate pasul pe loc.

Dacă, în zilele imediat următoare exploziei, majoritatea cancelariilor și a presei occidentale au acuzat Rusia de sabotaj, în ultima perioadă informațiile care „răsuflă” de la echipa de anchetatori par să schimbe total datele problemei.

Acum, ziarul britanic The Times dă o serioasă lovitură teoriei „Mâna lui Putin”.

Într-un articol publicat joi, Times dezvăluie că echipa de investigatori din Germania ia în calcul ipoteza unui sabotaj realizat de un stat occidental, urmărind să scoată Rusia țap ispășitor.

Pe de altă parte, una dintre sursele citate de ziarul britanic atrage atenția că este foarte bizară sărăcia de informații oferită de echipa de anchetatori în cele patru luni de zile care au trecut de la explozie. Pentru care, se subînțelege, explicația ar fi că ancheta frige. Că indiciile sunt teribil de incomode și se caută o cale de ieșire convenabilă.

În aceeași zi în care The Times a publicat acest articol bombă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat direct Statele Unite de sabotajul conductelor Nord Stream.

El a anunțat că, în curând, Moscova va prezenta un raport detaliat privind nu doar privind explozia Nord Stream, ci și alte aspecte controversate ale Războiului din Ucraina, precum laboratoarele biologice din această țară.

În răspăr cu teoria oficială care îl acuza pe Putin, încă din primele zile de după explozie, au existat mai mulți comentatori independenți care au punctat o serie de elemente bizare.

De pildă, o declarație a lui Joe Biden din 8 februarie, cu mai puțin de două săptămâni înainte ca rușii să invadeze Ucraina.

Liderul american declara atunci:

„O invazie a Rusiei înseamnă ca tancuri sau trupe să treacă frontiera Ucrainei din nou. Atunci, nu va mai exista Nord Stream 2. Îi punem capăt.”

Întrebat cum își vor pune SUA în practică această amenințare, Biden a răspuns evaziv:

„O vom face. Vă promit, vom avea capacitatea să o facem.”

Interesant este că aceste declarații au fost făcute într-o conferință comună cu cancelarul german Olaf Scholz, Care făcea fețe-fețe, aflând cum i se va distruge conducta.

Cu puțin timp înainte, pe 28 ianuarie, Victoria Nuland de la Departamentul de Stat, inginera „revoluției portocalii” de la Kiev, din 2014, spunea cam același lucru:

„Cu privire la Nord Stream 2, continuăm să avem discuții foarte solide și clare cu aliații germani și doresc să fiu astăzi clară că dvs. Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe.”

Aceeași Victoria Nuland declara zilele trecute, fără să facă nici un efort de a-și ascunde satisfacția:

 

„Consider că Nord Stream este în prezent (un proiect) mort... Este o grămadă de fier vechi pe fundul mării și nu cred că poate fi resuscitat... Cred că acest gazoduct nu va mai fi folosit vreodată.”

Este evident că Nord Stream stătea ca un ghimpe în talpa americanilor.

Washingtonul s-a opus de la început proiectului Nord Stream, care mărea dependența energetică a Europei de Rusia, Statele Unite pierzând astfel orice șansă de a-și vinde gazele lichefiate - mai scumpe decât gazul rusesc - pe Bătrânul Continent.

Prima întrebare pe care un detectiv și-o pune atunci când anchetează o crimă este: „Cui folosește?”.

Probabil că abia peste 50 sau 100 de ani vom afla în mod clar cine a fost sabotorul Nord Stream.

Este un caz care va fi îngropat mai adânc decât asasinarea lui Kennedy.

Și totuși, doar pentru amuzament, să facem un exercițiu de imaginație.

Care ar fi în plin război din Ucraina efectul unei știri cu titlul:

„Statele Unite aruncă în aer infrastructura Aliaților NATO pentru a-i menține dependenți economic și militar” ?