ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1. Proiectul de lege PLX 145/2023 nu are nicio treabă cu o lege de prevenție.

2. Există deja norme în legislația deja în vigoare, deci se creează un paralelism legislativ.

3. Efectul acestui proiect de lege este numai acela de a stabili nenumarate criterii conform cărora copiii sa fie considerați cu risc de separare (indicate la art 4 si 5 din proiect), care probabil determină ca pentru circa 70% dintre copii să fie aplicabil un astfel de criteriu. 

4. Dacă unui copil îi este aplicabil un astfel d e criteriu, el este introdus în baza de date numită Observatorul Copilului, bază de date care este o sub-bază a bazei de date SINA (Sistemul informatic Național pentru Adopție), 
 
5. Nu are nicio relevanță dacă în urma evaluării unui copil de către serviciul public de asistență socială se ajunge la concluzia că nu este necesar un plan de servicii sociale pentru asigurarea nevoilor copilului, copilul este înregistrat oricum în baza de date pentru simplul fapt că îndeplinește un criteriu de risc. 
 
6. Dacă nu este înregistrat în baza de date, este contravenție (art 23 alin 1 lit c din proiect).
 
7. Chiar pentru copiii pentru care s-ar constata, în urma evaluării, că este necesar un plan de servicii sociale, un astfel de plan este numai ipotetic, pe hârtie, deoarece destinația finanțărilor pentru programele de prevenire a separării copilului (prev. la art 22 alin 2 din proiect) NU acoperă toate serviciile prevăzute la art 7, care se pot regăsi în planul de servicii întocmit. 

DECI: proiectul de lege nu are nicio treabă cu prevenția!

Singurul scop real și de impact al acestui proiect, dacă devine lege, este acela de a stabili cât mai multe criterii pentru încadrarea copiilor în copii cu risc de separare, și toți acești copii să fie înscriși într-o bază de date (un sistem electronic numit Observatorul Copilului), bază de date care este o sub-bază (un subsistem) al SINA (Sistemul Informatic National pentru Adoptii). 
 
Acest proiect trebuie respins de către Camera Deputatilor!