ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum ne prostesc partidele politice din România? Cum distrug țara, după care se pretind salvatori, dar ne îngroapă și mai tare? De actualitate este creșterea prețurilor la energia electrică. Cum s-a ajuns aici?

Prin OUG nr. 1/2020 s-a liberalizat piața energiei din România, începând cu 01 ianuarie 2021, pentru clienții casnici.  (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/221921

Până atunci, ANRE era cea care stabilea prețul energiei electrice în România. 
Guvernul Orban a adoptat OUG nr. 1/2020, invocând NIMIC. 

Cu toate că potrivit art. 115 alin (4) din Constitutie ”Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, AVÂND OBLIGAȚIA DE A MOTIVA URGENȚA ÎN CUPRINSUL ACESTORA,” 
in OUG nr. 1/2020 NU ESTE MOTIVATA NICIO URGENTA pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. 
 
Deci, OUG nr. 1/2020 este neconstituțională sub acest aspect. 
OUG nr. 1/2020 s-a depus in Parlament pentru aprobare. 

Senatul a respins OUG nr. 1/2020
 
In Camera Deputaților a fost înregistrat sub PL- x nr. 14/2020, nefiind supusă votului nici până azi. 

Ce s-a întâmplat în baza OUG nr. 1/2020?
Furnizorii de energie electrică s-au apucat să cumpere energia de pe piață pentru ziua următoare. Cum nu le mai impunea nimeni prețurile, s-au apucat de speculă, crezând ca prețul va scădea. 
Astfel, nu au mai cumpărat energie de pe piață la termen. 
O evoluție a preturilor pe MW/H o vedeți aici (ca sa vedeți diferențele de preț): https://opcom.ro/pp/home.php
Fiind cererea mare, prețul pe piață pentru ziua următoare a sărit în aer, și facturile noastre la fel. 
 
De la jumătatea anului 2021 s-a mai întâmplat o nebunie, s-a unit întreaga piață europeană, iar producția internă de energie a României putea să fie cumpărată și de alte societăți din UE (nu numai cele care furnizau energie în România). Așa că cererea de energie electrică a crescut și mai mult și au crescut și prețurile în mod corespunzător. 

Cum se dau partidele de guvernământ mari salvatoare acum?
Ne spun că va subvenționa statul roman (cu banii din buget strânși de la noi) parte din prețul energiei, iar parte îl suportăm noi direct, plătind facturile. 
Practic, nu fac altceva decât să ne facă să suportăm în continuare prețuri exorbitante ale energiei electrice, parte direct plătind facturile, practic indirect, prin subvenționarea de la buget. 

Producția de energie electrica a României acoperă aproape integral consumul din România. 
Așa rezultă din informațiile postate pe site-ul https://www.sistemulenergetic.ro/ 
Producția de energie electrica a României o găsim si pe site-ul Transelectrica https://www.transelectrica.ro/ro/web/tel/home 

În condițiile în care România are o producție de energie electrică ce îi permite să acopere consumul național, de ce nu face nimic de către marii ”conducători” ai țării ca să rezolve prețul energiei electrice pe teritoriul național? 
De ce nu se declară o problemă de securitate națională și nu se prevede vânzarea cu prioritate a producției de energie națională pentru consumul național, astfel încât să se normalizeze prețurile și numai surplusul să poată fi vândut la extern? 
Sunt convinsă ca dacă s-ar vrea, s-ar găsi soluții. Dar, nu se vrea. 

Între timp, multe societăți românești producătoare de diverse bunuri își reduc sau închid activitatea din cauza creșterii exorbitante a prețului la energia electrică, ceea ce va determina mai devreme sau mai târziu falimentul acestora, ceea ce va atrage și pierderea locurilor de muncă (creșterea șomajului), precum și dispariția unor producători autohtoni, crescând gradul de dependență al României de alte state (devenind consumatori ai produselor acestora). 

Am văzut în martie – aprilie 2020 când toată lumea și-a închis granițele, că noi nu eram în stare să producem nici niște amărâte de cârpe sau halate pentru spitale.  
Am văzut atunci că multe nu aveam și nu eram în stare să le producem pentru asigurarea consumului intern. Însă, nimănui nu i-a păsat și nu îi pasă. 
Se pare că există o politică concentrată de a distruge și ceea ce mai avem în țara asta pentru a deveni dependenți de alte state. 
Se pare că pentru a pune în practică politica de federalizare a UE, marii noștri conducători fac tot ce pot pentru a falimenta tot în România și să ne spună ulterior că fără UE nu se poate. 

PS: Băieții deștepți cu ochi albaștri trecuți în rezervă înțeleg că sunt mari consultanți ai furnizorilor de energie electrică. Așa că cum să se reducă prețurile la energia electrică pe piața internă? Cum să le scadă comisioanele acestor consultanți desăvârșiți?