ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trebuie analizat sub acest aspect si introdus norme de preventie, identificare, sanctionare si protectie efectiva a copiilor si parintilor tineri inregistrați în bazele de date ale asistentei sociale!
 
Nu trebuie permis ca sub pretextul unei ”legi bune” să devină un instrument ”util” retelelor de trafic de copii si adulți!

Vă spuneam zilele trecute că este în consultare publică ”Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale”

https://mmuncii.ro/.../7027-20230908_proiect-lege-modific...

Uitându-mă în dungă pe el, am văzut că, printre altele, va avea ca impact crearea unei baze de date unice, prin ”interoperabilitatea” tuturor registrelor electronice cu furnizorii și beneficiarii de servicii sociale (asta înseamnă inclusiv cu Observatorul Copilului).

Mi-a apărut pe Facebook un filmulet dintr-o emisiune cu dna Larisa Butnariu și am cautat inregistrarea intregii emisiuni din 2021 (https://youtu.be/P7Eg0jDT7WM?si=m35fnbeLqP-MOUDL)

Este de urmarit aceasta emisiune si de parinti si de tineri, ca sa inteleaga ce inseamnă retelele de trafic de persoane, cum procedează, cum distrug omul si nimanui nu îi pasă.

Nu ai cum să rămai indiferent, dacă ești om!

Nu ai cum sa mai susții că ”și lor le place”, dacă esți om!

Veți vedea o femeie care a ieșit public să povestească coșmarul prin care a trecut ”cu zâmbetul pe buze”, atitudine pe care a adoptat-o pentru a putea supraviețui.

Mi-am adus aminte ulterior că au fost discuții în mediul public despre disparitia a 7.000 de copii în pandemie.

Am cautat stiri pe acest subiect. Am gasit declaratiile d-nei Adriana Saftoiu din 2020, ca a fost o ancheta parlamentara care a vizat aceasta problema si ca 40% dintre copii disparuti provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului: https://www.libertatea.ro/.../adriana-saftoiu-dezvaluiri...

Asa ca acest proiect de lege trebuie analizat si sub acest aspect. Contine sau nu norme care să preintampine folosirea bazelor de date ale asistentei sociale de către rețelele de trafic de minori și adulți?

În dezbaterea publică pe acest proiect de lege trebuie să se ridice următoarele probleme:

1. S-a finalizat ancheta parlamentara privind disparitia copiilor in pandemie? Care au fost concluziile?

2. Ce norme s-au introdus in proiect pentru a preintampina si elimina aceste situatii (în care copii din centrele DGASPC să dispară fără urmă și nu numai, chiar și adulți)?

3.”Interoperabilitatea” bazelor de date privind furnizorii si beneficiarii de asistenta sociala:

- cine are acces la aceste baze de date (care va deveni o baza unica, dacă legea de adoptă)?

- este jurnalizat accesul (ca să se poată verifica în orice moment cine le-a accesat, ce date a accesat)?

- care sunt normele care permit verificarea jurnalizării? Există în lege procedura rapida de acces in fata unui judecator pentru a dispune unei autoritati sa verifice, de urgenta, jurnalizarea si sa ia masurile necesare, dacă se suspectează ca bazele de date sunt folosite în mod ilegal? Care este acea autoritate (nu poate fi DGASPC)?

4. Există prevăzut în proiect obligația creării unui back-up unde este salvata periodic aceasta baza de date, securizat, pentru a se putea verifica daca sunt "stersi" copii din bazele de date? Care este autoritatea competentă să facă o analiză periodic?

5. Există o procedură care să permită verificarea periodică a copiilor ”scoși” din bazele de date (o perioadă de 2-3 ani)? (Pentru a verifica dacă acești copii într-adevăr nu mai au nevoie de asistență și protecție socială, există, au o viață normală și nu au ajuns cumva in mainile unei retele de trafic, fără ca nimeni să nu știe despre dispariția lor, crezând că au fost ”scoși” din baza de date pentru că o ”duc mai bine”)

6. Care sunt garanțiile introduse în lege ca aceste baze de date sa nu fie folosite ilegal? Care sunt sancțiunile pentru cei care accesează sau folosesc datele din aceste baze de date în mod ilegal?

Aceste analize trebuie făcute nu numai cu privire la copii din bazele de date, ci și cu privire la adulți (au fost destule cazuri de notorietate care care arătau cum sunt răpiți și exploatați adulții, iar de obicei, de un om sărac nimănui nu îi pasă).

Dezbaterea publică trebuie să fie reală și să se desfășoare pe parcursul a mai multe zile in care sa se analizeze in concret, impreună cu institutiile abilitate in identificarea si combaterea traficului de persoane si copii (cu ce probleme s-au confruntat, ce deficiente legislative sunt etc).

Nu poate fi iarasi o dezbatere de forma, in care participantilor sa li se dea cuvantul 3 min, ca sa bifeze ca a avut loc dezbaterea.

O lege este ”bună” numai dacă conține într-adevăr norme care previn, protejează și nu permit aplicarea ei ulterior ca un instrument în contra cetățeanului!

Fiind vorba de asistență socială, ca societate, trebuie să fim cu atât mai mult atenți la ce se legiferează pentru că este vorba de oameni în nevoie (copii si adulți) care nu au posibilitatea să se apere, dacă sunt supuși unui abuz!