ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BNR a anunțat o inflație de 10% pentru aprilie 2022. Nu cred în cifra asta. Faceți un exercițiu mintal. Să zicem că aveți un salariu net de 5 mii de lei. Anul trecut, pe vremea asta, cu 500 de lei puteați face piața la mall pentru 10 - 15 zile. Acum vă trebuie pentru asta cam 650 de lei (verificat de mine). 

Anul trecut, cu 400 de lei puteați face un plin la mașină, care vă ținea cam 20 de zile. Acum vă trebuie cam 530 de lei (verificat de mine). 
 
Anul trecut, cu 1.200 de lei vă puteați achita întreținerea (apă curentă, gaze, electricitate) pe o lună. Acum vă trebuie cam 2.500 de lei (verificat de mine). 
 
Anul trecut, cu 1.000 de lei vă plăteați rata la bancă. Acum vă trebuie cam 1.300 de lei (nu am rate, dar mi-au spus clienții ...). 
 
Anul trecut, cu 300 de lei vă plăteați asigurarea RCA. Acum vă costă cam 800 de lei. Dacă sunteți o persoană care exercită o profesie, trebuie să achitați, anual, și o asigurare de răspundere profesională de vreo 1.200 de lei, care acum un an era 1.000 de lei. Plus că vă trebuie și o rovinietă de 200 de lei ca să pătrundeți pe drumurile naționale. Asta înseamnă cam 2.400 de lei pe an. Pe lună, înseamnă cam 200 de lei.  

Taxele și impozitele nu s-au majorat, dar urmează să se majoreze.
 
La film, teatru, restaurant, club, ski, golf etc. nu mergeați anul trecut - asta nu s-a schimbat anul acesta, sunteți safe ... Mulțumiți-i lui Arafat. 

După ce adunați sumele de mai sus, vedeți ce vă mai rămâne salariul de 5.000 de lei lunar. 

După ce vedeți rezultatul, comparați cu inflația anunțată de BNR. Mie mi se pare că puterea de cumpărare a banilor este cu cel puțin 30% mai mică anul acesta. 

P.S.: Dacă vom face comparații cu anul 2018, o să ne ia amețeala ...
*
Către toți comentatorii care au ratat complet ideea postării, văzând doar suma de 5 mii lei:
(i) e vorba de un exercițiu mintal - dacă vă e mai simplu, puneți 2 mii în loc de 5 mii;
(ii) nu am un salariu de 5 mii pe lună;
(iii) încercați să vă uitați un pic și la avertismentele și silogismele postării; s-ar putea să găsiți niște răspunsuri la angoasele noastre.