ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România, energia se vinde, de regulă, prin contracte bilaterale, întinse pe termene medii sau lungi, cu prețuri ponderate de perioadele de fluctuații ale consumului și de stocurile de echilibru. Însă, o bună parte din energie se vinde pe OPCOM, care este un fel de bursă. Pe această platformă, la care au acces traderii și brokerii, se practică și prețuri spot, adică prețuri la zi, pentru cantități necesare de energie, pe care cei interesați nu le-au putut obține din contracte bilaterale - zona aceasta de tranzacționare se numește, în mod insolit, piața zilei următoare (PZU) ... Aceste prețuri sunt adaptate la conjuncturi, fiind principalul izvor de câștig pentru speculanți. PZU este lipsită de orice mecanisme de stabilizare, de orice tampoane sau bariere care să calmeze „raliul” prețurilor. La Bursa de Valori București, de exemplu, atunci când cursul acțiunilor crește/scade cu 15% într-o zi, tranzacțiile se suspendă, până când variația de preț revine sub plafon. OPCOM nu este prevăzută cu astfel de mecanisme, funcționând ca și piața crypto-monedelor, care fluctuează la infinit*.  Nenorocirea este că prețul energiei se raportează la PZU, iar nu la contractele bilaterale sau la contractele de echilibrare a pieței. Foarte probabil, de aici vine explozia prețurilor, iar vina aparține guvernelor care s-au succedat la putere din 2018 până în prezent (cu un plus de imputabilitate pentru Orban și Cîțu, care au eliminat plafonarea prețului la gaze și au făcut din „liberalizare”, adică, din libertatea discreționară a monopoliștilor și a speculanților de pe piață de a stabili ce prețuri vor, un slogan electoral, cu care au câștigat enorm de multe voturi ale unor naivi). Aș mai adăuga că, de vreme ce producția de energie electrică din arderea gazului este redusă ca pondere (se produce mai mult din hidro, nuclear, cărbune, doar energia eoliană și cea foto-voltaică fiind mai redusă ca cea produsă din gaz) ,este puțin probabil ca ridicarea la cer a prețurilor gazului rusesc să fie singura sau cea mai importantă cauză a exploziei prețurilor la energie. 

ANRE, Consiliul Concurenței și Guvernul ar fi putut interveni, dar nu au făcut-o, motiv pentru care toți șefii și (i)responsabilii ar trebui demiși instant, căci ceea ce se întâmplă e chestiune de siguranță națională. Povestea cu plandemia este pistol cu apă în raport de ceea ce zace în interiorul acestei crize energetice.  

P.S.: Într-o discuție cu un amic (nu spui cine, persoană importantă...) am luat la cunoștință de deducția conform căreia Alro și Azomureș sunt închise controlat, iar nu pentru că ar avea, realmente, probleme la plata energiei. Adevărul e că, dacă aceste două mari găuri negre energetice ar fi funcționat lunile astea, prețul la energie și, respectiv, gaze, ar fi fost cu mult, mult mai mari și mai puțin suportabile de populație.  

*la ora la care vorbim, aceste fluctuații sunt atât de mari și de prăpăstioase încât îmi vine să spun, privind retroactiv, că apariția și cvasi-distrugerea crypto-monedelor au fost menite să determine re-câștigarea încrederii în moneda fiduciară, emisă de băncile centrale, monedă care, curând, nu va mai avea suport material, cu consecința controlului total al economiilor și veniturilor populației, după „modelul” creditului social chinezesc.