ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întrucât am fost în direct la Rtv, am fost nevoit să ascult o parte dintr-o traducere proastă a discursului lui Elensky pentru parlamentarii români. Nu am reținut decât două lucruri:

(i) Elensky a pronunțat sintagma Slava România (ceea ce este o lecție severă pentru românii dăștepți și progresiști care își „iubesc” țara de fac cozi kilometrice la pașapoarte pentru a fugi de război);

(ii) Elensky a mai zis că rușii nu se vor opri, că vor ataca și alte țări estice, inclusiv Moldova și România; cu toate acestea, știrile occidentale sunt în sensul că armata roșie a fost complet distrusă, că rușii se retrag cu coada între picioare din Ucraina și că merg acasaă pentru a-l demite pe Utin; a fost în direct și analistul Chireac, care a plusat cu all in, ca la poker, spunând că Elensky a greșit spunând că rușii nu se vor opri, pentru că deja ei au fost opriți, indirect, dar indubiabil, de NATO, prin armanentul și tacticile implementate în Ucraina; dacă nu sesizați fractura de logică, îmi pare rău pentru voi; mai grav este ce insinuează acest fost specialist în viruși și vakseenuri, care acum este specialist în război - NATO deja a înfrânt Rusia, și asta definitiv; ăăăă, ce?

Cert este că, deocamdată, în războiul din care rușii se tot retrag, înfrânți, de vreo 40 de zile, mor oameni nevinovați și pleacă în bejanie oameni nevinovați, și sărăcesc oameni nevinovați și fac foamea și frigul oameni nevinovați și demonul scăpat din iad este tot liber ...

S-a discutat și despre eforturile nemaipomenite ale guvernului Ciucă de a combate sărăcia. S-a emis chiar un pachet de legi anti-sărăcie. Dacă nu ar fi fost situația dramatică în care această parte a lumii se zbate, aș zice că nu e un pachet anti-sărăcie, ci o sărăcie de lege. Sau o sărăcie de pachet, cum vreți să îi ziceți.

După ce guvernul Ciucă a zis că rezolvă cu facturile de la utilități - și nu a rezolvat - și cu prețul carburanților - și nu a rezolvat - acum același eficient guvern propune românilor săraci un voucher de 50 de euro, plătibil o dată la două luni, cu aplicabilitate din ... iunie! Am făcut un calcul - marele ajutor de la stat înseamnă 4 lei pe zi, adică doi covrigi. Pomana asta generoasă seamănă cu cei cinci lei aruncați „bătrânilor” și sărakilor” de tinerii frumoși și liberi, la Iași, prin toamna lui 2018, pe vremea când lumea userist-penelist-iohanistă se credea mai deșteaptă decât Dăncilă (și nu era).

În timp ce pensiile se îngheață, salariile se erodează cu inflația, carburantul crește la preț pe măsură ce scade prețul barilului de petrol, România își permite să piardă 1,2 miliarde de euro pentru vakseenuri inutile (așa cum spuneam zilele trecute, cred că suma va fi triplă, din varii motive), un miliard de lei pe teste de salivă neconforme, 1,25 miliarde de euro anual suplimentari pentru înarmare (eu nu știu de ce ne mai înarmăm în halul ăsta de vreme ce, conform analistului Chireac, rușii au fost definitiv învinși de NATO ...), 2,5 miliarde euro buget alocat în ultimii doi ani lui Arafat (nu DSU, pentru că Arafat nu e șef DSU și nici nu a chetulit banii pentru destinațiile decise ăn buget) etc. etc. etc.

Reamintesc PSD, care este partid de stânga (cică) ce am spus public de nenumărate ori - art. 71 din OG nr.99/2000 permite guvernului să emită prin HG contracte obligatorii, pe perioade de criză, în care prețurile să fie reglementate. Vorbesc de utilități, carburant, transport în comun, alimente de bază, medicamente esențiale etc. Nu e nimic anti-concurențial sau ne-european în această propunere - acest text este o implementare în România a unei directive UE. Nici nu trebuie să fie vorba de perioade nedeterminate - dacă tot vorbim toată ziua de crize, atunci să se stabilească o perioadă de doi ani după criză în care prețurile să nu mai crească haotic și, în plus, să nu se privatizeze nimic și să nu se exporte nimic de genul grâului, porumbului, soiei, buștenilor și cherestelei sau al gazului și petrolului. Se poate? Evident că da. Se vrea? Evident că nu. Se știe cum? Evident că nu.

Totuși, hai Liberare!