ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 2 milioane de persoane s-au "auto-recenzat” greșit. E clar, autoritățile și autorii softului de recenzare online sunt de toată stima și încrederea.

E de două ori clar că datele cu caracter personal vărsate în gaura neagră a serverelor INS/STS sunt "în siguranță”.

Mă întreb acum ce regim juridic va avea ziua liberă pentru recenzarea online de care au beneficiat cei care s-au recenzat greșit - banii înapoi, recuperarea în uichend a zilei libere?

Dar cu amenda pentru recenzare greșită online?

Nu-i minunată digitalizarea asta cu damf birocrat/securist?

Citiți și Av. Gheorghe Piperea observă: Numărul celor auto-recenzați corespunde cu numărul celor „imunizați”. Oare chiar s-or fi auto-recenzat 11 milioane de persoane?

Știrea mai jos:

Surpriză - 2 milioane de români s-au autorecenzat degeaba. Chestionarele au fost declarate invalide și vor fi vizitați acasă de recenzori

Radu Pop, Redactor / ȘtiripeSurse

Dintre cele 11 milioane completate online în etapa de autorecenzare a Recensământului 2021 două milioane de chestionare au fost invalidate.

Cel mai probabil, mare parte dintre cei care au avut acest ghinion știu că nu au fost luați în evidență deoarece au verificat pe portalul recensamantromania.ro la rubrica „Verificarea autorecenzării după 7 zile” unde după introducerea CNP-ului personal au încercat să obțină dovada de autorecenzare, dar li s-a transmis că formularul nu a fost validat, relateaza adevarul.

Culmea este că mulți care au întâmplimat această problemă au primit pe mail, după completarea chestionarului, mesajul „Vă mulțumim pentru participarea dvs. la Recensământul populației și locuințelor – runda 2021”.

Conform unor surse problema a apărut în urma unei scăpări în realizarea platformei, în sensul că aceasta nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete sau incorecte.

Cei aflați în această situație sunt nevoiți acum ca până la 17 iulie 2022 să aștepte sosirea recenzorului la domiciliu.

Precizarea este foarte importantă deoarece dacă autorecenzarea a fost opțională, participarea la această etapă cu recenzorul pe teren este obligatorie conform legislației, iar neparticiparea la acest proces se lasă cu sancțiuni.

Concret, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete în etapa ce începe marți pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, după cum scrie în OUG 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din acest an.

În cazul în care nu veți fi acasă pentru a primi recenzorul, acesta vă va lăsa un bilețel în cutia poștală sau la vecini. Oricum, recenzorii trec cu precădere inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Conform planurilor iniațiale ale Institutului Național de Statistică, datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi publicate în ultima zi a anului 2022, iar cele finale în primăvara anului viitor.