ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cazul demiterii lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române nu putem vorbi de o victorie, ci, pur și simplu, de o așezare a normalității.

Victoria înseamnă mândrie - mândria duce la infatuarea propriului eu care devine găunos, iar normalitatea e smerenie curată - de parcă smerenia ar putea fi și altfel. Dl Bănescu asta visa: victorie și apoi împopoțonare.

Și nu oarecum, ci împotriva urmașului apostolic tomitan, adică împotriva celui care, cu timp și fară timp, concretiza liturgic și nu numai mandatul hristic.

Voia capul celui ce lucra zidind, uitându-și în real statura care depășise, cu vârf și îndesat, statutul de purtător de cuvânt. În ultima vreme cuvântul lui șuiera, dorind dărâmări, dezbinare, sfișiere și, de ce nu, circ.

Daca îl privești cu măsură seamănă cu un cal troian, făcut cu boticul deasupra zidurilor apărătoare, dorind tronul urâtului și falsificând ascultarea încredințată în timp de criză.

În timp ce cealaltă parte era în comuniune, în rugăciune, în postire, el, micul purice, dorea împilare, eșafod și roată zimțitoare - lipsa conștiinței invocând îndeplinirea de ordine.

Ca idee de neglijat, el știa că, în fond, slujeau amândoi la aceeași instituție?! Clar, dar unul ca slujitor consacrat și celalalt ca un năimit!

Se face hatârul cuiva? Suntem în dilemă din cauza unuia format în dilema ca își exprime dilemele improprii în Dilema prietenilor Bisericii care, potrivit psalmistului, casnicii sunt vrăjmașii autentici, deși valoarea lor nu ține la nicio cântărire.

S-a ascuns în spatele Patriarhului Daniel că își arunce noroiul inimii în inima ce-l primise ca pe un fiu risipitor – dar, vorba aceea: lupul își schimbă părul dar nu și firea, adică năravul.

Sunt bucuroasă Înaltul Teodosie se roagă și pentru recuperarea lui, pentru saltul spre omul desăvârșit, căci nu a putut el greși cât îl iubește Biserica.

Drept urmare, după decizia Sfântului Sinod, cred acum se înțelege mai bine de ce în luna ianuarie 2024 am solicitat cercetarea disciplinară a dlui Bănescu, care și-a exprimat opiniile personale în comunicatele de presă ale Patriarhiei Romane.