ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Prin motivarea Hotararii nr. 7 /11.03.2025 CCR a validat integral argumentele juridice și factuale folosite de BEC pentru a respinge candidatura d-lui Călin Georgescu, dandu-le insa în acelasi timp o aplicabilitate temporară, doar pentru acest rand de alegeri.

Pe fond, interzicerea a operat intrucat din interpretarea Hotararii nr. 32/6.12.2004 privind anularea alegerilor ar rezulta ca CCR a fi statuat ca aceasta candidatura nu întrunește condițiile de legalitate, întrucât candidatul, prin nerespectarea procedurilor electorale, a încălcat însăși obligația de a apăra democrația, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparțiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuși fundamentul ordinii constituționale actuale.

Ca atare, BEC, văzând ca un astfel de criteriu este prevazut in Hotararea 2/2024, a facut o proprie analiza constitutionalitatii candidaturii, tragand concluzia ca nerespecatarea regulilor de finanțare și campanie elecotorala contravin Constitutiei.

Concret, a spus ca întrucât alegerile s-au anulat datorita comportamentului d-lui Călin Georgescu acesta nu mai îndeplinește condițiile constituționale de a candida chiar la alegerile reluate.

CCR a validat aceasta motivare, stabilind însa ca BEC nu va putea verifica indeplinirea conditiilor de fond constituționale decât in aceste alegeri, intrucat ele sunt o consecinta directa a alegerilor anulate și cele doua procese electorale nu pot fi disociate. În afara acestor alegeri CCR a reafirmat ca este singura autoritate care poate verifica în mod direct indeplinirea conditiilor de fond constituționale ale unei candidaturi, asa cum deja decisese în Hotararea 2/2024.

CCR a mai decis ca excluderea unei persoane din alegerile pentru presedentie nu produce efecte perpetue, ci ca analiza constitutionalitatii candidaturilor se analizeaza de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale in perioadele respective.

Consecintele juridice directe sunt urmatoarele:

- noile alegeri fiind in prelungirea celor anulate, toate constatările CCR privind legalitatea și constituționalitatea candidaturilor anterioare raman valabile. Astfel fiind, probabil d-na Diana Sosoaca nu va putea trece chiar de BEC, hotararea anterioara rămânând valabila.

- posibilitatea ca BEC sa invalideze o candidatura pe motive constituționale a fost valabila doar o data și doar în ce-l privește pe d-ul Călin Georgescu. Nici o alta candidatura, cu exceptia celei de mai sus, nu ar mai putea fi respinsa pe motive de neconstituționalitate de catre BEC.

- exluderea dintr-un rand de alegeri nu rămâne valabila la următorul rand de egeri, programat după un ciclu electoral normal. D-ul Călin Georgescu va putea candida peste 5 ani de exemplu, atunci CCR urmând sa verifice integral comportamentul și profilul constituțional al candidatului.

- criteriile de excludere a unui candidat sunt cele hotarate în cazul Diana Sosoaca, le poate analiza doar CCR, si constau în comportamentul, atitudinile și declaratiile publice care ar intra in contradicție vădită cu valorile constitutionale. În mod normal nici o alta candidatura nu ar mai urma sa fie exclusa de CCR dacă nu se identifica actiuni si declaratii de aceeași gravitate.