ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reiau pe larg ce am explicat pe scurt la Realitatea TV cu privire la sensul întâlnirii de astăzi de la Cotroceni cu partidele din cercul guvernamental.

1. Astăzi la ora 13.30 este programată ședința Biroului permanent reunit al Parlamentului, când cererea de suspendare a președintelui Iohanis semnată de 178 de parlamentari (erau necesari 155) nu mai poate fi ignorată.
 
2. Procedura constituțională obligă ca Biroul Permanent să constate depunerea cererii și să o comunice de îndată președintelui stabilind totodată ziua în care președintele se va putea prezenta în Parlament pentru a se apăra și în care suspendarea va fi discutată și votată.
 
3. În ziua stabilită pentru discutarea suspendării  se va putea decide, prin vot, dacă datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizată Curtea Constituțională sau dacă este necesară constituirea unei comisii comune de anchetă.
 
4. Dacă va fi sesizată Curtea Constituțională aceasta se va pronunța în regim de urgență, iar avizul ei este doar consultativ. CCR se va pronunța în termenul pe care i-l solicită Parlamentul.
 
5. Suspendarea președintelui se dispune, după sosirea avizului CCR, cu votul a 1/2 dintre membrii Parlamentului, adică aceeași majoritate necesară pentru numirea Guvernului, de exemplu.
 
6. Votul asupra suspendării este secret cu bile, deci teoretic nu poate fi controlat de partide.
 
7. În concluzie, președintele Iohanis dorește astăzi să afle care este sprijinul pe care îl mai are din partea PSD-PNL-UDMR și dacă aceștia pot prin forțarea regulamentelor parlamentului să lungească procedura suspendării  suficient de mult încât să devină absolut inutilă. Procedura poate fi prelungită artificial prin crearea unei comisii de anchetă, de care evident că nu este nevoie, și prin stabilirea unor termene de o săptămână-două pentru emiterea avizului CCR și discutarea și votarea suspendării.
 
8. Dacă coaliția aflată la putere nu poate garanta președintelui fie că va putea prelungi procedura de suspendare până în luna aprilie, fie că își vor controla parlamentarii să voteze împotriva suspendării, Iohanis nu va risca să meargă la vot în Parlament, pentru că o suspendare pentru încălcarea gravă a Constituției va însemna atât o lovitura dată candidatului lor Crin Antonescu cât și o validare a abuzurilor la adresa lui Călin Georgescu. În această situație cel mai probabil își va depune demisia.
 
9. Dacă nu ar exista tergiversări și încălcări ale cutumelor și regulilor parlamentare din partea PSD-PNL-UDMR întreaga procedura de suspendare, cu tot cu organizarea propriu-zisă a referendumului de demitere, ar dura maxim 5 săptămâni de azi încolo, în 2012 la suspendarea lui Traian Băsescu totul durând chiar mai puțin.

10. Pentru Klaus Iohanis ecuația e foarte simplă: dacă riscă să fie suspendat de Parlament demiterea sa prin referendum e iminentă, moment în care ar pierde toate drepturile care ii revin ca fost șef de stat pentru ambele mandate. Dacă demisionează rămâne cu toate aceste drepturi (indemnizație pe viata de 75% din salariul de președinte, vila de protocol, pază și protecție).