ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum ne vom misca oare anul viitor la nivel sanitar ? Care sunt oare noile valori pe care copiii nostri le integreaza foarte usor? Va propun sa pasiti azi prin aceasta postare, intr-o lume paralela virtuala, ce pare o utopie si care ne este propusa astazi ca umanitate de catre o elita tehnologica, farmaceutica si financiara:

Fara sa am intentie de prezicator, cred ca deceniul in care am pasit anul acesta are cateva valente clare pe care se pot imagina cateva proiectii:

Prima caracteristica a acestei noi lumi care s-a observat dupa anul 2000, este legata de faptul ca am parasit o epoca moderna, care a durat circa 4 secole si am intrat in epoca post moderna (vezi autorii Godin si Maffesoli reperele intelectuale ale proiectiei noii lumi).

Am parasit o epoca in care valorile esentiale erau individualismul, liberalismul, proprietatea individuala, viata in oras, egoismul, etc....
 
Consecintele sunt evidente si se pot observa intr-o dezvoltare nesustenabila, poluare masiva, epuizare de resurse, societati divizate social, elita minoritara rupta de popor. In acest moment suntem in faza de turblulenta dintre cele 2 epoci in care se amesteca si intrepatrund valorile celor doua ceea ce creaza multa confuzie. Estimarile in timp ale fazei de turbulenta sunt de circa 30 de ani (2000-2030) in care era nevoie de un declic pe care pandemia l-a rezolvat relativ usor, pur intamplator. Crizele sanitare, economice, sociale vor fi o noua componenta permanenta pana se vor aseza reperele principale ale noii lumi (2022-2030). Ne va fi limitata libertatea de miscare pe motiv de criza sanitara, ne vor fi limitate alte drepturi fundamentale, pentru a face mai usor drumul catre o lume mai naturala si mai digitala prin forceps. Cu o Franta condusa de un Macron pandemist de serviciu, in plina campanie electorala si care detine si presedintia Uniunii Europene ne asteptam la o primavara europeana fierbinte din punct de vedere sanitar. Cu inca o criza sanitara pur intamplatoare generata de alta tulpina vom vedea trai probabil a doua faza de accelerare catre lumea digitala. Pe de alta parte, valorile noi epoci promise sunt legate de altruism, viata in natura, politeism verde, viata in comunitati, viata in grupuri, oarecum o lume antica de acum 2500 de ani de pe vremea lui Homer la nivel de valori la care se integreaza o societate tehnologizata. O utopie la prima vedere dar ca sa o intelegem ar trebui sa verificam lumea virtuala in care traiesc deja copiii nostri atunci cand au in mana un gadget. Marii jucatori economici mondiali (Elon Musk, Bill Gates. Jeff Bezos, Jack Ma, etc...) care produc schimbarea tehnologica inspre o economie 4.0. si-au proiectat afacerile pe termen mediu in urmatoarele constante si variabile:

Voi prezenta azi contexte diferite ale viitorului apropiat (2022-2030) derivat din evolutiile financiare ale noilor tehnologii:

1.1. Lumea Metaversurilor virtuale (Viata sociala, culturala, economica), in multiple lumi virtuale alaturi de lumea reala. In acest moment cifra de afaceri din Metavers este de cca 500 de miliarde de dolari cu o estimare de 800 de mld in 2024 si de circa 3000 de mld de dolari in 2030. Caracteristicile acestor metaversuri sunt multiple (Avataruri (copii umane virtuale); Realitate virtuala; Realitate augmentata; Blockchain; NFT (Arta- replica digitala); Inteligenta artificiala; big data; Internetul obiectelor; Teleportare prin holograme, etc...) ceea ce ne va schimba modul in care invatam de exemplu sau modul de a munci. In lumea educatiei, telemuncii, sportului, concertelor, etc... aplicatiile actuale de conferinte (Zoom, Google meet, etc...) vor trece in metavers pana in 2030 si vor integra holograme avatar prin preluarea tehnologiei 3 D. Educatia va trece usor de la faza de competitie in clasa la faza de coooperare la nivel de microgrupuri si de competitie interscoli, interorase, etc...

1.2. Vom avea parte se pare de o Social media 2.0. mult mai avansata in care vom depasi faza de like-uri si distribuiri si vom deveni jucatori interactivi care vom putea sa ne aducem propria contributie creativa.

1.3. Lumea de maine se pare ca va trai (social, economic, cultural) in comunitati globale digitale (grupuri, cluburi, incubatoare, etc..) cu alte seturi de valori in contextul in care ne vom misca mai putin de acasa, iar casa se transforma intr-un univers complex (locuinta, loc de munca, loc de scoala, loc de evenimente, etc...).

2. Ce afaceri sunt in trend financiar azi inspre o Economie 4.0?

Pentru a raspunde intrebarii plecam de la evolutia financiara de la un an la altul (procentul cresterii cifrei de afceri anuale:de X ori)

2.1. Evenimente digitale on line (conferinte in 2D si maine in 3D) 2X;

2.2. Casa personalizata si adaptata noul context de viata de stat mai mult acasa: 2,5 X;

2.2. Servicii de animale de companie la domiciliu:3X;

2.3. Servicii de fitness si intretinere corporala (acasa, individual, in grup, etc…): 4-5 X;

2.3. Produse sustenabile verzi (hrana; haine, obiecte de uz caznic, etc...): 7X;

2.4. Microinvestitii (actiuni, cripto, etc...) in societati in trend;

2.5. Afaceri de lux tinand cont de specificul crizelor succesive in care oamenii devin mai atenti la cumparaturi si cumpara lucruri de valoare daca isi permit.

2.6. Freelancer, un domeniu in explozie in care oamenii joaca pe mai multe surse de venit complementare venitului de baza: peste 10 X;

2.7. Serviciile si bunurile legate de Economia vietii (apa, hrana sanatoasa, casa, securitate): 10-15 X;

3. Ce competente ar trebui sa detii ca sa poti lansa o afacere locala/globala de succes?

3.1. Sa intelegi probleme globale si sa oferi raspunsuri locale sau globale

3.2. Sa stii sa atragi finantari mobilizand investitori pe afaceri in trend;

3.3. Sa fii capabil sa atragi si sa-ti formezi o echipa de talente pe noile tehnologii in trend;

4. Lumea tranzitiei verzi (infrastructuri verzi, orase, comune, sate verzi?);

5. Lumea postmodernista (omul nou, omul fara intimitate si proprietate, noul normal?);

Cam asa arata putina mea intelegere a unei noi lumi utopice, aflata in faza de gestatie.

Abia astept critici de ori si ce fel a acestei intelegeri de care eu sunt capabil astazi, stiind ca adevarul absolut il detine doar Dumnezeu!

Si in final, cateva intrebari retorice:

Cat este de fina distanta intre democratia digitala si dictatura digitala?

Cat de compatibil este crestinismul cu aceasta revolutie tehnologica?

Cat este de mica distanta intre criza sanitara si noua lume digitala din metaversuri?

Care este legatura dintre demografie si Ecologie si cum se poate echilibra?

Ce distanta mai separa lumea fizica actuala de lumile virtuale?