ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru ca ucrainenii să nu mai plângă!”

Acestea erau cuvintele cu care, pe 20 mai 2019, Volodimir Zelenski își termina discursul de la învestirea ca președinte al Ucrainei.

Nu doar fraza aceasta, ci întregul discurs de atunci al lui Zelenski „pare generat de o rețea neuronală dintr-o realitate paralelă”, scrie publicația ucraineană Strana.

Unul din mesajele cheie ale președintelui a fost că țara nu ar trebui să fie împărțită în „buni” și „răi”:

„Suntem cu toții ucraineni: nu există ucraineni mai mari sau mai mici, buni sau răi.”

Prilej cu care a rostit și câteva cuvinte în limba rusă. Pe atunci, statuile scriitorilor ruși nu erau demolate.

Una dintre părțile cele mai importante ale discursului de învestire a fost promisiunea că va pune capăt războiului din Donbas.

„Sarcina noastră principală este o încetare a focului în Donbas. Am fost întrebat adesea: ce sunteți gata să faceți pentru o încetare a focului? Este o întrebare ciudată. Ce sunteți pregătiți să faceți pentru viețile oamenilor ce vă sunt apropiați?”

Și Zelenski a continuat acest halucinant discurs „pe invers”:

„Vă pot asigura că sunt gata să fac totul pentru a mă asigura că eroii noștri nu mai sunt uciși. Și cu siguranță nu mi-e teamă să iau decizii dificile, sunt gata să-mi pierd popularitatea, ratingul și – dacă este necesar – sunt gata să-mi pierd postul fără ezitare pentru ca pacea să vină. Fără să ne pierdem teritoriile.”

Amintim că pacea putea să vină la mai puțin de două luni de la invazia Rusiei, în primăvara lui 2022, când Moscova și Kievul au căzut de acord ca rușii să-și retragă trupele în schimbul promisiunii ca Ucraina să nu intre în NATO și să respecte prevederile Acordului de la Minsk – un statut de autonomie pentru cele două provincii din Donbas.

Înțelegerea de pace a fost însă aruncată în aer de descinderea intempestivă la Kiev a lui Boris Johnson.

Să vedem ce spunea Zelenski acum cinci ani despre război:

„Nu noi am început acest război (din Donbas). Dar trebuie să îi punem capăt acestui război. Și suntem pregătiți pentru dialog.”

De asemenea, el îi îndemna pe ucrainenii din străinătate să revină în țară:

„Avem nevoie de voi!”

Astăzi știm de ce: îi aștepta mașina de tocat carne a frontului și noua lege a mobilizării.

Luni, pe 20 mai 2024, mandatul lui Volodimir Zelenski expiră. Însă el a decis: NU vor avea loc alegeri.

Decizia sa se bazează pe prevederile legii marțiale și ale codului electoral, care interzic desfășurarea de alegeri pe durata legii marțiale.

Însă, Constituția nu interzice alegerile prezidențiale în timpul legii marțiale, ci stipulează ca ele să aibă loc în anul scadent, în ultima duminică din martie.

Mai este Zelenski legitim?

Iată o întrebare pe care o ridică deopotrivă rivalii din interior (în special fostul președinte Petro Poroșenko) cât și cei din exterior (inclusiv, recent, Vladimir Putin).

Curtea Supremă a Ucrainei a deschis o procedură împotriva Parlamentului (Marea Radă) de la Kiev pentru că nu a organizat alegeri prezidențiale la termenul prevăzut de 31 martie 2024.

Alegerile precedente au avut loc pe 31 martie 2019, iar învestirea pe 20 mai 2019.

Constituția prevede ca mandatul prezidențial să aibă exact cinci ani.

De aceea, rivalii actualului președinte afirmă că, de mâine, 21 mai 2024, Zelenski nu mai este legitim.

Însă aliații săi (inclusiv Occidentul), susțin poziția președinției de la Kiev, invocând Constituția care stipulează că vechiul continuă să își exercite funcția până la învestirea noului președinte.

Cum nu au fost alegeri, legitimitatea actualului președinte se prelungește sine die.

Administrația Zelenski îi acuză pe toți cei care au o altă interpretare că „fac jocurile Kremlinului”.

Acest conflict juridic ar putea fi rezolvat simplu, de către Curtea Constituțională, scrie Strana.

Problema este că autoritățile refuză să o sesizeze. De teamă că Curtea Constituțională ar putea da un verdict nefavorabil lui Zelenski.