ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai zilele trecute am remarcat titluri de presă care ne anunțau că oamenii care au investit în bitcoin – o criptomonedă la modă - o mie de dolari sunt acum multimilionari, câteva zile mai târziu am aflat tot din ziare că un multimilionar în bitcoin nu are acces la banii săi pentru că și-a pierdut parola de acces la cont. Cele două situații sunt extrem de semnificative, dacă în primul caz criptomoneda bitcoin ne arată că împăratul este gol, anume că prin emisiunea monetară necontrolată băncile centrale au distrus practic moneda, al doilea caz ne arată că bitcoin nu este o soluție, anume că bitcoin nu este o monedă naturală care să poată fi utilizată atunci când colapsul monedelor emise de băncile centrale va fi evident pentru fiecare dintre noi. Cum este doar o chestiune de timp până când lumea pe care o știm va fi distrusă de joaca interesată și iresponsabilă a elitelor financiare și politice cu moneda pe care o folosim cu toții, cred că ar trebui să înțelegem ce vom putea face după și mai ales înainte de momentul în care falimentul va fi fost oficial declarat. În rândurile de mai jos voi încerca să arăt de ce nu cred că bitcoin este o alternativă viabilă la sistemul actual tocmai pentru că este prea vulnerabil în fața intervenției brutale a guvernelor de pretutindeni, interesate să-și păstreze monopolul emiterii de monedă. În cele din urmă bitcoin este o unealtă pentru oameni civilizați, în vreme ce stăpânii monedei fiduciare sunt doar brute însetate de sânge. 

Începutul bitcoin este bine învăluit în ceață, se pare că totul a început în 2008 cu un personaj generic numit Satoshi Nakamoto, o persoană sau un grup de persoane care au lansat codul care stă la baza bitcoin, ca un pachet de programe al căror cod putea fi citit de orice persoană interesată. Dualismul de transparență și opacitate extremă este caracteristica actului de naștere al bitcoin. Certificatul de naștere al bitcoin nu poate să nu nască suspiciuni întemeiate, criptomoneda poate să nu fie altceva decât un balon de săpun menit să justifice bule infinit mai mari iar recenta implicare a unor instituții finaciare în bitcoin poate fi doar un cost, o pierdere planificată, menită să arate că nu există alternativă la actualul sistem al monedei fiduciare.  

Implementarea tehnică a criptomonedei este extrem de ingenioasă, acesta trebuie să fie motivul care a făcut ca foarte mulți dintre cei care s-au implicat încă de timpuriu în dezvoltarea ecosistemului bitcoin și dintre cei care au folosit bitcoin încă de la începuturile sale să provină din zona tehnologiei informației, oameni care prin natura meseriei pe care o practică știu să descompună în procese abstracte realitatea din jur și care astfel și-au dat ușor seama că moneda fiduciară emisă de băncile centrale este o chestiune frauduloasă, sunt oameni care au înțeles că moneda fiduciară crează o economie din care omul de rând nu poate decât să piardă. Spre deosebire de moneda fiduciară care este creată din nimic, la comandă politică, criptomoneda se crează folosind resurse reale, este vorba de așa numitul minerit bitcoin. Iar mineritul bitcoin presupune ceea ce oamenii din tehnologia informației chiar știu să respecte: procesoare dedicate, multă matematică și cantități însemnate de energie electrică consumate în vederea rezolvării unor ecuații complexe ce este premiată cu criptomoneda care este răsplata minerului postmodern.

Nu am să discut aici detaliile sistemului, conceptul și implementarea sunt strălucite și tocmai de aceea pionierii bitcoin sunt dintre oamenii care lucrează în IT. Mai sunt și persoane din industria financiară conștiente de prăbușirea monedei fiduciare și de faptul că piața aurului este manipulată și care văd în bitcoin o modalitate de a scăpa de emiterea discreționară de monedă. Criptomoneda bitcoin are virtuți incontestabile iar faptul că nu poate fi creată din neant este unul dintre meritele cele mai importante ale acesteia un altul fiind anonimitatea tranzacțiilor. Desigur bitcoin este întru totul preferabilă monedei emise de stat, oricâtă energie am consuma pentru a mina bitcoin, oricâte procesoare am folosi pentru a rezolva algoritmi de care nu este nimeni interesat nu vom putea produce pagubele imense create de actualul sistem bancar. Faptul că recent diverse instituții finaciare – aș scrie serioase deși corect este să le descriu ca fiind doar arhicunoscute – au început să ”investească” în bitcoin pare să dea de înțeles că bancherii centrali s-au resemnat și că adoptarea bitcoin sau a unei alte criptomonede este doar o chestiune de timp.

Ar fi aproape mirific să fie astfel, din păcate cei care cred asta și-au petrecut adolescența puțin prea cufundați în complexitatea algoritmilor, uitând să deschidă la vreme o carte de istorie sau de economie. Căci orice carte de istorie ne arată incredibila brutalitate și sete de sânge a statului modern, dependența de război, o carte de economie ne-ar arăta că războiul și genocidul au fost stipendiate prin sistemul rezervelor fracționare și, apoi, prin moneda fiduciară. Realitatea zilnică ne arată miliardari de carton care nu produc nimic util, personaje care-și trag seva direct din tiparnița de bani, folosind în conivență cu responsabilii politici efectul Cantillon pentru propria înavuțire, moneda fiduciară fiind un gigantic mecanism de confiscare și transfer de avuție. Chiar să credem că frumusețea unor algoritmi îi va opri pe toți cei care profită de pe urma monedei fiduciare să ne tragă din priză calculatoarele care minează după bitcoin?! Chiar să credem că, după ce l-au cenzurat pe președintele Trump, se vor abține să-și impună monopolul deja existent asupra emiterii de monedă? Au creat din neant o așa-zisă criză sanitară pentru a ne forța să ne întoarcem privirea de la criza economică pe care-au provocat-o tipărind monedă calpă, iar acum ar trebui să-i credem că se vor da bătuți în fața unor algoritmi. Chiar așa de naivi să fim?!

Unul dintre responsabilii cu propaganda în favoarea furtului prin sistemul de rezervă fracționară, domnul dr. Krugman a spus-o cu subiect și predicat: „moneda fiduciară are în spate oameni cu arme.” Cred că cei care cred în șansa bitcoin ar trebui să ia aminte la spusele domnului dr. Krugman. Căci aceasta este singura justificare a rezervelor fracționare și a monedei fiduciare, iar timpurile care vin le vor oferi celor de la putere ocazia să ne arate armele care justifică modul în care ne-au furat.