ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un posibil viitor purtător de cuvânt al CC al USR, Vasile Bănescu, vaccinatul de la Patriarhie, pare că și-a găsit o nouă obsesie, pe lângă cea raportată ActiveNews de mai multe domnișoare de pe Facebook.

Poreclit inspirat de un Înalt Ierarh drept „Câinele Patriarhului”, ginerele lui Silviu Curticeanu, ultimul cancelar al lui Ceaușescu, se crede, din nou, deasupra Sfântului Sinod al BOR, și pretinde, aberant, „autosuspendarea” Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Pretextul, reluat din bucla lui Papahagi: a participat pentru un cuvânt duhovnicesc la un moment festiv susținut la Olimp de un partid tânâr din România: Partidul Republican.

Obișnuit cu textele lui ieftine anti-auriste și putiniste, de data aceasta obsedatul de la Patriarhie a dat cu oiștea-n gard. Partidul Republican este moșit chiar în curtea lui Donald Trump de la Mar-a-Lago!

Acesta este vicepreședintele partidului, aflat la Clubul TRUMP 45 (stânga) și la Mar-a-Lago (dreapta):

Conform unui anunț al Partidului Republican din România de luna trecută, „Ionel Roiban este noul vicepreședinte al Partidului Republican pentru relația cu diaspora. Acesta s-a alăturat echipei republicane în această săptămână. De-a lungul timpului, prin funcțiile pe care le-a deținut în cadrul statului român, Ionel Roiban a menținut dialogul cu românii de pretutindeni și s-a ocupat de organizarea de acțiuni dedicate comunităților de români din întreaga lume.

Din 2017, Ionel Roiban este președinte al National Committee of Romanian American Republicans, organizație a cărei misiune este de a sensibiliza comunitățile românești asupra importanței participării la procesul politic, înțelegerea valorilor și principiilor democrației americane și în particular a valorilor și principiilor republicane, similare cu cele ale românilor de pretutindeni.

A deținut funcții importante de conducere în cadrul Partidului Republican din Statele Unite, participând activ la campaniile electorale din SUA.”

Ionel Roiban, vicepreședintele Partidului Republica, este și un admirator al Patriarhului Daniel, căruia i-a urat „La Mulți Ani!” de ziua lui.

Dar purtătorul de cuvânt neoficial al Bisericii Paralele a dat de fapt de două ori în gard, cu capul amețit deja de prima lovitură, criticând visceral și absurd prezența Înaltului Teodosie la momentul festiv al Partidului Republican din România.

Puțina istorie pe care ar fi trebuit să o știe ne spune că Patriarhul BOR Miron Cristea. omagiat adeseori de actualul Patriarh, Preafericitul Părinte Daniel, a fost chiar prim-ministru al României.

Și nu o dată, ci de două ori.

Ba chiar și PF Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei, era să devină premier al României, la propunerea lui Ion Iliescu.

FSN i-a propus actualului Patriarh, in 1991, sa preia frâiele Guvernului de la cârma căruia minerii îl înlăturaseră pe Petre Roman, după cum a relatat Iliescu într-un interviu singular din ZIUA. Același ziar de renume mai amintește, spre spaima lui Bănescu după ce PF Daniel o să citească acest material:

„Partidul lui Ion Iliescu a pastrat de-a lungul vremii bunele relatii cu actualul Patriarh, aspect surprins si in celebrele "stenograme (secrete) ale PSD".

Conform acestor documente, in sedinta din 20 octombrie 2003 a Delegatiei Permanente a pesedistilor, liderul iesean Ion Solcanu a tinut sa accentueze contributia lui Daniel, pe atunci Mitropolit, la succesul referendumului pentru revizuirea Constitutiei organizat de Guvernul Adrian Nastase:

„As vrea sa subliniez rolul foarte mare al Bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant. Iar ieri, la o sfintire de biserica de o ora si jumatate cu domnul presedinte Valer Dorneanu, iarasi mitropolitul a facut un apel. S-a comportat extraordinar si cred ca este bine sa gasiti dv. timpul potrivit sa le multumiti individual", a spus Solcanu, adresandu-i-se lui Nastase. "Intr-adevar, Biserica ne-a ajutat extraordinar" - a recunoscut si seful PSD. Solcanu a continuat: "Insist, poate le dati un telefon dv. Ar fi extraordinar de important. Un telefon este mai... Scrisoarea ramane si...".

Ar mai fi de amintit ca, tot in 2003, Adrian Nastase a fost distins de IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei, cu Marea Cruce Moldavă.”, mai scrie sursa citată.

Nu în ultimul rând, Patriarhul Daniel a fost prezent la rândul său, la începutul acestui an, la un eveniment festiv al Guvernului PSD Marcel Ciolacu.

Patriarhul Daniel - la fel ca și IPS Teodosie acum - a fost invitat la acest eveniment. FOTO:

Nu a fost prima dată când Patriarhul Daniel a participat la astfel de evenimente, amintește presa.

Și în 2017, PF Daniel a participat la învestirea Guvernului Tudose. De asemenea, a fost prezent și la învestirea Guvernului Dăncilă. Toate trei PSD. Se poate spune, exagerând, la fel ca Bănescu, că le-a și girat.

Să vedem dacă va participa și la învestirea Guvernului AUR, partid creditat recent cu cele mai mari procente de încredere în rândul românilor, în ciuda injuriilor repetate aduse acestei formațiuni politice, majoritare în preferințele poporului la ora aceasta, de către USR-istul de la Patriarhie.

De subliniat, românii care ar vota AUR sunt credincioși ai BOR și se presupune că Biserica păstorește toți credincioșii ei, nu numai pe cei care nu sunt din AUR, cum încearcă, antagonizând, să insinueze bolnăvicios și obsesiv aducătorul de vrajbă de la Patriarhie.

Cu trimitere la același sondaj, INSOMAR, la care facem referire, este de notat că Patriarhul BOR PF Daniel se bucură de cea mai mare încredere (alături de Gabriela Firea - ?! - cea bălăcărită bine de Vasile Bănescu) în rândul populației, dar, totodată, este de observat că aceasta se ridică doar la 40%.

În timp ce, potrivit unui alt sondaj, CURS, din primăvară, Biserica Națională se bucură de multă și foarte multă încredere, într-un procent de 64%, pe un loc 3 în scădere, de pe primul, nu cu mult timp în urmă.

Dacă se dorește scăderea în continuare a acestor procente, și, totodată, a creșterii diferenței notabile dintre încrederea acordată șefului BOR vs cea conferită de români Bisericii ca instituție națională și mamă a noastră, e bine ca Vasile Bănescu să fie lăsat în continuare să-și facă treaba, mai mare sau mai mică, că și-o face „bine”.

În continuare redăm punerea la punct a lui Bănescu - pentru a ”n”-a oară - de către Arhiepiscopia Tomisului, precum și inepțiile debitate de acesta:

Arhiepiscopia Tomisului a transmis un Comunicat de Presă prin care menționează că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare. 

PATRIARHIA ROMÂNĂ

Arhiepiscopia Tomisului

„Față de vehicularea în presă a unor false presupuneri referitoare la asocierea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu una sau mai multe formațiuni politice înregistrate legal în România, Centrul eparhial face următoarele precizări: 

1. Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învățătură (strict religios-moral). Rugăciunea și cuvântul de învățătură  sunt obligație misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitarea a unei organizații legale, mari sau mici, fie politice, fie  apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul  Tomisului. 

2. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.

3. Prezența Înaltpreasfințitului la întrunirile organizate de către formațiuni sau persoane politice aparținând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitației prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate și de progres social, în respect față de valorile religioase, istorice și culturale ale poporului român.

4. Acceptarea acestor invitații reprezintă prilejul de a iniția și de a exercita o misiune creștină pe care nu numai Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înțeleagă și să o îndeplinească. Stând blocați în propriul lor turn de fildeș, creștinii nu vor putea niciodată să aibă parte de o societate care să îi respecte.

5. Presupusului răspuns al domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române îi găsim temei doar în condițiile evidențierii unei culpabilități irefutabile față de raportarea eclesiologic-ontogenezică suprapusă metafizicii kantiene, ambele direcționate în sensul respectării contractului social existent" - se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Conform relatărilor ziarului ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu critică, într-o declarație pentru publicația locală anti-Teodosie „Dezvăluiri”, decizia ierahului tomitan, despre care spune că „ar trebui să se autosuspende” din viața clericală. Iată lătrătura sa:

„Implicarea unui cleric, indiferent de treapta sa, în manifestări publice de natură partinică evidentă, presupune autosuspendarea onestă, fie și temporară, din viața clericală, act dictat de conștiința fidelității față de Biserică și de slujirea pastorală. Onestitatea nu este însă, din păcate, subînțeles omniprezentă. De aceea există un Statut al BOR și hotărâri limpezi pe temă ale Sfântului Sinod al acesteia”.

Sursele citate mai notează că IPS Teodosie a vorbit la evenimentul în cauză și despre societatea românească ideală, și a dat câteva pilde biblice, inclusiv din Vechiul Testament, între care se află amintirea celor doi frați, Moise și Aron, care „unul conducea poporul, iar altul conducea Cortul Sfânt, era Marele Arhiereu. Poporul trebuie condus și de sus și de un lider pământean”, a spus Înaltul Ierarh al BOR.

Amintim că în 1996, pe când unii ierarhi susțineau PSD-ul și pe eternul lui „emanat”, Ion Iliescu, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a făcut credincioșilor, în predica sa din ziua alegerilor, următorul îndemn: „Nu votați cu Antihriștii!”. Și așa a fost.