ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continuă să apară informații senzaționale din culisele summit-ului NATO de la Vilnius. Majoritatea arată nemulțumirea crescândă a Occidentului față de regimul Zelenski.

A devenit faimos de acum mesajul plin de nervi pe care Volodimir Zelenski l-a postat în drum spre capitala Lituaniei.

Aflând că invitația de aderare la NATO a Ucrainei este una pur formală – fără termene concrete – Zelenski i-a acuzat pe liderii NATO de „lipsă de respect” față de Ucraina și de comportament „fără precedent și absurd”.

Presa americană a scris inițial că postarea a creat „furie” la Washington și la Londra.

Aflați la Vilnius, consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, și ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-o reacție coordonată, l-au pus la punct cu asprime pe Zelenski.

Niciodată în ultimii doi ani și jumătate, aliații occidentali – cu atât mai puțin americanii și britanicii – nu l-au tratat cu asemenea acreală pe fostul idol Zelenski.

Dar asta nu a fost tot.

Washington Post a publicat o nouă dezvăluire bombă, în care afirmă că furia a fost atât de mare la vârful administrației Biden, încât aceasta a fost pe punctul de a retrage cu totul invitația Ucrainei la NATO.

Cu alte cuvinte, în declarația comună a summit-ului de la Vilnius să nu se mai pomenească deloc despre o eventuală aderare a Ucrainei.

Până la urmă, însă „Statele Unite și aliații lor au căzut de acord să păstreze textul declarației, așa cum a fost prezentată ea, marți, la summit-ul NATO de la Vilnius”, a scris Washington Post.

Ziarul american a adăugat că discuțiile de miercuri dintre consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, și Andrei Yermak, șeful cancelariei lui Zelenski, s-au desfășurat într-o atmosferă glacială.

Washington Post a comentat:

„Incidentul ilustrează frustrarea din interiorul NATO cu privire la tacticile de presiune ale lui Zelenski, despre care până și unii dintre cei mai fervenți partizani ai săi s-au întrebat în această săptămână dacă servesc cu adevărat Ucrainei, cu tonul lor nervos.”

Într-un altarticol, Washington Post numea „tacticile de presiune” folosite de Zelenski la adresa Occidentului cu sintagma „diplomația vinovăției”.

Cu alte cuvinte, Zelenski încearcă sistematic să îi facă pe aliații occidentali „vinovați moral”de drama prin care trece Ucraina. Pentru ca, în urma complexului de vinovăție, Aliații să bage cât mai adânc mâna în buzunar.

O astfel de „diplomație” este însă periculoasă: se poate întoarce ca un bumerang împotriva aruncătorului.

La acest fenomen pare că asistăm în ultima perioadă.

După doi ani și jumătate de sacrificii care l-au adus în pragul autodistrugerii, Occidentul pare că s-a săturat până peste cap.

Nu doar să scoată bani din buzunar nemiluita, ci și să scoată castanele din foc pentru Zelenski.

După care tot Occidentul să fie făcut albie de porci.