ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele SUA a „pus presiune pe liderii țărilor baltice” să își pondereze discursul prin care cer „înfrângerea Rusiei” în Războiul din Ucraina.

Știrea bombă este furnizată de Wall Street Journal.

Aflat în Polonia, după ce, cu o zi înainte vizitase Kievul, Joe Biden a afirmat că astfel de declarații radicale compromit șansele unei soluții diplomatice negociate.

Totuși, pentru a liniști spiritele belicoase, Biden a ținut să precizeze că negocierile nu vor avea loc decât după ce Ucraina va obține o victorie importantă pe câmpul de luptă.

Deși sursele nu au dezvăluit care au fost exact cuvintele lui Biden, WSJ scrie că ele au „semănat îndoială printre oficiali în legătură cu încrederea Washingtonului că (o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă) ar reprezenta un obiectiv realist”.

Deocamdată, după mai multe săptămâni de înfrângeri în Donbas, Ucraina este pe cale să piardă și orașul strategic Bahmut (Artimovsk), considerat cheia unei ofensive ruse spre centrul țării.

Statele baltice, alături de Polonia, sunt aliatele Ucrainei cu discursul cel mai agresiv la adresa Rusiei, cerând o „înfrângere totală” a lui Putin.

Pe de altă parte – coincidență! - după vizita la Kiev a lui Joe Biden, liderii ucraineni dau semne de nervozitate tot mai mare.

Sigur că motivul îl poate reprezenta încercuirea Bahmutului de către mercenarii ruși Wagner și faptul că trupele ucrainene nu au mai înregistrat o victorie pe câmpul de luptă de la începutul lui noiembrie, când rușii s-au retras din Herson.

Dar cauza iritării Kievului poate fi și mesajul pe care Biden i l-a transmis lui Zelenski. Un mesaj în concordanță cu cele scrise de WSJ. Și anume că se apropie momentul în care va trebui să stea la masa negocierilor cu Putin.

La câteva zile după vizita lui Biden, într-o declarație total scăpată de sub control, Zelenski i-a amenințat (din senin?) pe americani că, dacă Washingtonul nu mai trimite Kievului arme și bani, atunci vor fi nevoiți să își trimită „fiii și fiicele să moară în război!”.


 

„Statele Unite îți vor trimite fiii și fiicele la război, exact așa cum noi ne trimitem fiii și fiicele la război. Și vor fi nevoiți să lupte – pentru că acum vorbim de NATO – și vor muri, Doamne ferește!”

Declarația lui Zelenski a produs multă iritare în rândurile opiniei publice americane, în ciuda „fectcecărilor” care s-au căznit să demonstreze că nu a zis ce a zis.

O altă ieșire, de data aceasta de-a dreptul mitocănească, a avut și consilierul politic al lui Zelenski, Mihail Podoliak.

Într-un mesaj adresat românilor care nu sunt de acord cu sprijinirea necondiționată a Ucrainei, Podoliak a spus:

„Voi sunteți de acord ca rușii să vină la voi și să vă TAIE copiii?”

(Surprinzător, din mesajul lui Podoliak a lipsit „mânca-ț-aș”. Probabil o omisiune a translatorului.)

Aceste istericale de Ferentari nu pot fi puse doar pe seama supărării pricinuite de pierderea Bahmutului, despre care Kievul însuși a declarat că NU este un „obiectiv strategic”.

Ele denotă DISPERARE și reprezintă cea mai bună confirmare a surselor citate de WSJ: Biden chiar a anunțat apropierea negocierilor de pace.

Iar regimul de la Kiev în frunte cu Zelenski știe că EXISTĂ doar atâta timp cât există războiul.

P.S. Noua flegmă a Kievului pe obrazul poporului român nu a clintit nici un nit de pe fața de tablă galvanizată a lui Iohannis. Firesc: ce treabă are Iohannis cu poporul român?