ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se spera ca întâlnirea Biden – Xi cu ocazia Forumului Economic Asia – Pacific de la San Francisco să mai tempereze tensiunile dintre cele două Superputeri. Dar liderul american a dat cu bățul în baltă.

Sau l-a băgat prin gard. Încă nu este clar.

După întâlnirea de patru ore cu Xi Jinping, Joe Biden a participat la o conferință de presă în care a avut loc un episod bizar.

La întrebarea unuia dintre ziariști, octogenarul de la Casa Albă a părut să iasă din scenariul de răspunsuri scris cu atenție de consilierii săi.

Biden a fost întrebat dacă, după întâlnirea bilaterală cu Xi, încă îl mai privește pe omologul său chinez ca pe un „Dictator”.

Fără să se uite la hârtii, Biden a confirmat cu seninătate.

„Uite ce e, este (dictator). Este dictator în sensul că e tipul care conduce o țară care este o țară comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră.”

Explicația lui Biden poate fi potrivită pentru un editorial, însă, după toate normele diplomatice, reprezintă un afront grav.

Mai ales dacă survine la puțin timp după ce te-ai despărțit de „tipul” pe care l-ai făcut dictator. Iar acela este conducătorul unei Superputeri nucleare.

Că a fost vorba de o gafă uriașă o dovedește și graba cu care consilierii au evacuat ziariștii după ce Biden a comis-o. Fără îndoială, pentru a nu-l lăsa pe președintele american să se afunde și mai tare.

Însă figura plouată a secretarului de stat Antony Blinken, în timp ce alături de el, Biden se amuză copios, spune totul. 

Evident că liderii chinezi știu foarte bine că Biden este senil și că vorbește gura fără el.

Bloomberg, care a prezentat pe larg evenimentulcomentează că este la latitudinea Beijingului să treacă peste incident. Sau NU.

În al doilea caz, gafa lui Biden ar constitui o canistră de benzină peste jarul relației dintre SUA și China. De foarte rău augur în contextul internațional actual.

Episodul amintește flagrant de un altul, care a avut loc la începutul mandatului lui Biden.

Când încă nu i se încălzise bine fotoliul din Biroul Oval, Biden a trântit într-un interviu:

„Cred că Putin este un asasin.”

Reacția lui Putin a fost promptă:

„Cine zice ăla e!”

Peste mai puțin de un an începea Războiul din Ucraina.