ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI a produs multe comentarii în media, de la motivele reale ale gestului la cine va fi succesorul său și ce sex va avea. Un singur lucru nu a fost observat ori comentat de nimeni: de ce a plecat Hellvig înainte și nu după cel mai mare eveniment militar și de intelligence al anului, unul la care se anunță decizii cruciale pentru viitorul Europei, între altele? Dacă tot spune că a stat prea mult în post, mai stricau cîteva zile în plus, care i-ar fi asigurat o retragere de-a dreptul glorioasă?

Făcînd o paralelă, e ca și cum Sorin Grindeanu ar fi demisionat cu 3-4 zile înaintea marii inaugurări a podului de la Tulcea, invocînd eventual aceleași motive ca și Hellvig.

În viața reală, așa ceva nu se întîmplă.

Săptămîna viitoare, la Vilnius, în Lituania, va avea loc un summit NATO care efectiv ar putea deveni istoric, cu participarea a peste 5.000 de delegați, cam cît se zice că număra armata Wagner care pornise să-l răstoarne pe Putin.

De la acest mega-eveniment cu o majoră componentă de intelligence va lipsi directorul SRI Eduard Hellvig, care a obosit fix în ajun și a demisionat.

Remarcam zilele trecute o altă ciudățenie, și anume programarea în regim de urgență a ședinței camerelor reunite, luni, în sesiune extraordinară, la cîteva zile după ce parlamentul și-a încheiat activitatea.

O ședință la care se va vota vacantarea funcției de director, demers absolut inutil, pentru că nu produce efecte asupra conducerii serviciului și putea fi făcut fără probleme în toamnă, cînd parlamentul revenea la lucru.

Scriam că graba parlamentului, în mod cert la solicitarea președintelui, nu poate avea decît o explicație și anume dorința președintelui de a numi un nou director, poate chiar înainte de summitul NATO.

Dar ar mai putea exista o ipoteză. Aceea că Iohannis va numi rapid un nou director, dar nu înainte, ci numai după summitul NATO.

Asta, pentru a nu se repeta scandalul provocat la numirea lui Hellvig în funcție, în martie 2015.

Să reamintim evenimentele.

Atunci, europarlamentarul Monica Macovei a organizat rapid o conferință de presă în care a adus acuzații severe lui Iohannis:

”Înțeleg că partenerii noștri din NATO nu au fost consultați la această numire și consider acest lucru inacceptabil, pentru că suntem într-un parteneriat și mai ales parteneriatul strategic cu SUA este esențial pentru România, astăzi, când suntem la granița cu un război, în care Rusia continuă agresiunea armată în Ucraina și în care, la Kremlin, s-a comis un nou asasinat politic”.

Nu știm dacă Iohannis a sărit peste acordul NATO – dar mai ales peste americani – din greșeală ori în baza unor motive bine determinate (eventual unele de limbă germană), cert e că, pe fond, Macovei avea dreptate și consultarea colegilor din NATO, a americanilor mai ales, ar fi fost un gest firesc.

Extrapolînd, am putea considera că Iohannis vrea vacantarea postului de director al SRI înainte de summit pentru a fi parcurși pașii procedurali necesari și pentru a putea merge, ulterior, la Vilnius cu noua propunere de director care să fie agreată de parteneri.

Să zicem în frunte cu cei americani.

Cei care, conform Monicăi Macovei, nu au fost consultați și la precedenta numire a capului SRI. Care americani, s-ar putea ca în 2015 să nu fi fost atît de interesați de cine e șef al SRI, atît timp cît germanii zic că e OK. Dar care azi ar putea gîndi altfel.

Una peste alta, am putea spune că pentru Iohannis a fost mai important ca Hellvig să nu mai fie văzut la NATO decît să-i mai îngăduie un ultim mare show profesional.

Parteneriat InPolitics