ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 24 de ore după ce președintele partidului REPER, Dacian Cioloș, a spus public că postul România TV trebuie închis, deputata REPER Oana Cambera a lansat două întrebări parlamentare către CNA și CNCD, care constituie un veritabil abuz de putere și o încălcare grosolană a regulamentelor legislativului.

”Ticăloșia România TV cere un comportament exemplar: închiderea acestei stații TV. În lumina ultimelor evenimente, observ că Opoziția politică din România nu reușește să funcționeze nici corect, nici eficient. Pot să înțeleg că există diferențe de poziționare între noi, însă nu înțeleg această tăcere asurzitoare în acest caz extrem de grav. Sper că liderii partidelor de opoziție nu așteaptă să treacă furtuna, să poată merge din nou în studiourile unei televiziuni care a încălcat orice limite profesionale, etice, morale și de bun-simț” a scris Cioloș pe 23 aprilie, pe Facebook.

Pe 24 aprilie, deputata din partidul său depune în parlament două întrebări oficiale, în care face un rechizitoriu postului TV în urma emisiunii despre ziarista Iulia Marin, în care afirmă că ”Pe parcursul emisiunii, au fost adresate, în repetate rânduri, replici care corespund unui discurs instigator la ură, prin care este negat dreptul persoanelor cu afecțiuni psihice de a munci” șamd.

Nu e nicio problemă în sesizarea celor două instituții de către un parlamentar.

Problema e alta: deputata lui Cioloș nu se rezumă la a sesiza ceea ce ea consideră a fi un derapaj profesional, ci solicită imperios CNA și Consiliului Național Contra Discriminării să aplice RTV amenzile maxime prevăzute de legea audiovizualului, respectiv de OUG 137/2000.
 


 
Trebuie menționat că Regulamentul Camerei Deputaților stipulează clar:

Art. 196
(1) Fiecare deputat poate formula întrebări scrise sau poate adresa întrebări orale Guvernului, miniștrilor ori altor conducători ai organelor administrației publice, la care solicită răspuns oral, răspuns scris sau răspuns scris și oral.
(2) Întrebarea constă într-o simplă cerere de a răspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informație este exactă, dacă Guvernul și celelalte organe ale administrației publice înțeleg să comunice Camerei informațiile și documentele cerute de Camera Deputaților sau de comisiile permanente ori dacă Guvernul are intenția de a lua o hotărâre într-o problemă determinată.
Art. 197
(1) Președintele Camerei are dreptul să nu admită întrebările care:
privesc probleme de interes personal sau particular;
urmăresc în exclusivitate obținerea unei consultații juridice;
se referă la procese aflate pe rolul instanțelor judecătorești sau pot afecta soluționarea unor cauze aflate în curs de judecată;
privesc activitatea unor persoane care nu îndeplinesc funcții publice.

Întrucît cazul RTV se află în dezbaterea CNA și CNCD, demersul deputatei REPER încalcă grosolan Regulamentul Camerei Deputaților, iar întrebările sale nu ar fi trebuit acceptate de către președintele Marcel Ciolacu, ori de înlocuitorii săi la pupitrul de comandă.