ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țările occidentale și aliații lor au oferit Ucrainei un ajutor de 233 de miliarde de dolari de la debutul invaziei, potrivit publicației ucrainene Strana, care citează siteul canadian Visual Capitalist, evaluarea bazîndu-se pe date din mai multe surse diferite (în special, Institutul Kiel pentru Economie Mondială).

Datele perioada din ianuarie 2022, când Statele Unite au început să furnizeze arme Ucrainei, până în iulie 2023 inclusiv.

Uniunea Europeană se află pe primul loc în ceea ce privește cuantumul asistenței, cu un total de 90 de miliarde de dolari, din care predomină asistența financiară directă (81 de miliarde).

Pe locul doi se află Statele Unite, care au trimis Ucrainei 73 de miliarde. Dintre acestea, 44 de miliarde de dolari au mers pentru asistență militară, restul – pentru sprijin financiar și umanitar.

Locul al treilea este ocupat de Germania cu 22 de miliarde, dintre 18 sunt ajutor militar.

 Marea Britanie, care este considerată cel mai activ aliat al Ucrainei, ocupă doar locul patru. Din cele 15 miliarde de dolari în ajutor, jumătate au fost provizii militare, cu 40% mai puțin decât cele din Germania. Norvegia ocupă locul cinci cu 8 miliarde de ajutoare, dintre care jumătate sunt militare.

Restul de 26 de miliarde de dolari sunt împărțite între alte țări, Japonia avînd cea mai mare pondere – 27% din această sumă, urmată de Canada (23%), Polonia (19%), Țările de Jos și Danemarca (15% fiecare). (B.I.)