ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns miercuri la Varșovia, într-o vizită menită să strângă legăturile și așa foarte puternice dintre cele două țări.

Cu ocazia întâlnirii sale cu președintele polonez Andrzej Duda, Zelenski a făcut o declarație uimitoare:

„În viitor, nu vor mai exista frontiere între popoarele noastre: nici politice, nici economice și – foarte important – nici istorice. Dar pentru aceasta tot trebuie să invingem. Pentru aceasta, trebuie să ne apropiem ceva mai mult.”

Publicația ucraineană Strana citează surse care afirmă că, în cercurile de experți ale lui Zelenski, se discută de mai multă vreme ideea creării unei confederații cu Polonia după război.

„Un fel de nou Commonwealth”, spun sursele.

Care explică și (o parte din) rațiunile unei astfel de uniri:

„Această idee pare încă să fie una exotică. Totuși, ea a apărut ca una dintre opțiunile de a răspunde la o întrebare importantă – strategică, am putea spune – cum să garantezi securitatea Ucrainei, dacă țării noastre i se va refuza aderarea la NATO după război?”

Cu alte cuvinte, Ucraina urmărește să intre în NATO (și UE) automat, pe ușa din spate, ca parte a binomului cu Polonia.

Consecințele pentru Europa și pentru România sunt uriașe: pe harta continentului și în coasta noastră apare un Colos.

Un gigant teritorial cu o populație de aproape 80 de milioane de locuitori și cu o suprafață de 900.000 de kilometri pătrați (dacă Ucraina revine la granițele dinainte de 24 februarie 2022).

Așadar, o entitate statală de aproape patru ori mai mare decât România.

Și de două ori și ceva mai mare decât Germania.

Dincolo de efectele politice, economice și strategice pentru țara noastră, apariția unui asemenea colos ar însemna practic pierderea oricărei speranțe de a mai recupera teritoriile românești istorice: Bucovina de Nord, Herța și Bugeacul.

Dacă acum, când este strâmtorată de război și are nevoie de România, Ucraina nici măcar nu catadicsește să stea de vorbă despre chestiuni precum Bîstroe sau drepturile românilor, nu e greu de ghicit care va fi atitudinea Kievului DUPĂ unirea cu Varșovia.