ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cine nu cunoaste Braila si brailenii, nu intelege ce inseamna cateva sute de oameni in strada, protestand spontan.

Daca poporul roman a fost caracterizat de Marx si Engels drept "contrarevolutionar”, atunci braileanul este chintesenta poporului roman, in aceeasi acceptiune!

Revenind, braileanul nu protesteaza, de obicei, nu pentru ca duce lipsa de atitudine civica, ci, pur si simplu, pentru ca a avut dintotdeauna o atitudine oarecum detasata fata de "autoritate” (substantiv mult-iubit de papagalii care-si spun jurnalisti!). Braileanul a facut supravietuire si pe timpul lui Ceausescu (cand Braila era "granarul tarii”, dar brailenii gaseau in piete doar cartofi degerati si mere flescaite), a continuat supravietuirea si dupa Revolutie, intr-un stil unic.

Cam asta ar fi explicatia atitudinii antiprotest a concitadinilor mei.

Prin urmare, ca brailean get-beget, cu state vechi in jurnalismul local, va pot asigura ca scanteia revoltei, aprinsa la Braila dupa mai bine de 30 de ani, ar trebui sa le dea fiori satrapilor de la Bucuresti. Analistilor din Servicii le-as spune ca inscrierea Brailei pe harta protestelor nocturne, unice in Europa, este dovada clara ca Romania s-a trezit furioasa in miez de noapte si niciun Arafat, Catu, Helvig, Werner sau alti falnici oameni de stat "cu origini sanatoase” nu sunt pregatiti pentru ce va urma.

Butoiul cu pulbere brailean ii are la fitil pe tinerii din cartierele sarace ale orasului. Prezenta catorva "AUR-ri” in ecuatie este absolut intamplatoare.

Numarul protestatarilor din mediile defavorizate ale urbei va creste de la o zi la alta, asa cum se va intampla in toate orasele tarii, de altfel. Multi dintre ei de-abia asteapta sa-si cheltuie energia in confruntari, daca situatia o impune. Acum nu mai au nimic de pierdut. Vreme de prea multiani, nu au avut nimic de castigat. Sunt mii de copii in aceasta situatie, in Braila; copii crescuti de strada, in proximitatea gastilor consacrate, pentru care viitorul a fost trasat cu cinism de artizanii puterii.

Copii care vorbesc firesc despre impartirea vietii lor intre libertatea relativa si stagiile la puscarie. Acesti tineri, pe care nimeni nu-i ia in serios deocamdata, sunt, de fapt, barosul ce va lovi napraznic la temelia imposturii politice din Romania. Braila s-a trezit!

Cutremurati-va!

(D.V.)