ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi mergem la Ambasada Rusiei. Cu candele în mâini vom forma o cruce umană în memoria bunicilor și strabunicilor noștri uciși la Fântâna Albă de trupele sovietice de ocupație, acum 80 de ani

Masacrul de la Fântâna Albă este definitoriu pentru modul de operare al Rusiei sovietice. În primăvara anului 1941 ocupantul rus a lansat zvonul că românii se pot refugia peste graniță în România liberă.  Asa s-a făcut ca peste 3000 de oameni din mai multe sate au pornit în preajma Sărbătorior de Paști, pe 1 aprilie, cu steag alb în frunte și prapuri bisericești într-o procesiune eliberatoare.

Trupele de grăniceri și ale NKVD i-au așteptat la Fântâna Albă trăgând în plin cu mitralierele în mulțime. Morții au fost azvârliți laolaltă cu răniții, copii, bătrâni și femei, în gropi mari dinainte săpate. Trei zile a gemut pământul cu ei. Cei care au scăpat pe moment, au fost prinși mai apoi, torturați înfiorător și deportati în Siberia.

Ne exprimăm stupefacția și revolta vizavi de faptul că in urma cu doar cativa ani, ambasadorul Rusiei la București a declarat că la Fântâna Albă nu a avut loc niciun masacru și că românii ar fi deschis focul asupra grănicerilor ruși.

Ținând cont de acest lucru, cerem Rusiei să recunoască această mare crimă de la Fântâna Albă și să prezinte scuze si sincere regrete fața de poporului român.

Mergem astăzi la Ambasadă să-i spunem Rusiei ca nu uităm nici o picătură de sânge românesc și sa-i reamintim că Basarabia și Bucovina au fost, sunt și rămân, pământ românesc.