ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți dintre călugării Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainiene din Lavra Pecerska - în jur de două sute - ”sînt hotărîți să rămînă și să reziste pînă la capăt”, mucenicește - titrează, 23 martie, agenția națională de știri RIA și platformele ruse de presă.
 
O parte dintre viețuitori se pregătesc să părăsească Lavra și să plece în alte locuri din țară sau în regiunea lor natală. Și cei care au unde să locuiască în Kiev vor părăsi lăcașul, așteptînd, în rugăciune, să treacă prigoana.
 
O mică parte - titrează Dzen.ru din 23.03.2023 - probabil că va rămâne în Lavră și va trece de partea schismaticilor. Iar o altă parte dintre călugări, fideli Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainiene, se pregătesc să rămînă în Lavră și să ”reziste pînă la capăt” - după cum susține și starețul Lavrei.  

Pînă acum o parte dintre viețuitori au părăsit lăcașul, iar cărțile din biblioteca Lavrei sînt împărțite credincioșilor mireni, pentru a fi ferite astfel de distrugere și de profanare din partea forțelor militare.

Studenții Academiei Teologice din Kiev și seminariștii, care sunt cazați și își țin cursurile în incinta complexului Lavrei, își strîng bagajele, cu toate că cursurile încă nu au fost suspendate. 

Amintim că pe 10 martie conducerea complexului național al Lavrei Peceska a Kievului (complex care, fiind încadrat ca muzeu, ține de Ministerul Culturii) i-a obligat pe călugării Bisericii Ortodoxe canonice să evalueze toate clădirile Lavrei pînă pe 29 martie. Singura condiție oficială pentru a rămâne în Lavră este renunțarea la Biserica Ortodoxă canonică și trecerea la Biserica schismatică. 

De pe 21 martie autoritățile ucrainiene au interzis accesul la peșterile ”de sus” și ”de jos” ale Lavrei, unde se păstrează un tezaur impresionant de moaște de sfinți, unic în lume (printre care, după cum se știe, și cele ale Sfintei Teodora de la Sihla).