ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O carte-eveniment: asta este romanul Cămașa roșie, semnat de Dan Ivan... Din nefericire, a ieșit de sub tipar la sfârșitul anului trecut, într-o perioadă politică și socială tulbure, prea puțin prielnică lecturilor tihnite.

Să sperăm că lansarea oficială care va avea loc peste câteva săptămâni, îi va aduce notorietatea meritată.

Deoarece are toate ingredientele unei opere literare solide și ale unui bestseller, deopotrivă.

Este vorba de saga unei familii de italieni, Martinelli, derulată de-a lungul a cinci generații.

Aceasta începe cu stră-străbunicul Antonio, fost luptător în armata lui Garibaldi, care, la sfârșitul revoluției ce a răscolit Italia, la jumătatea secolului XIX, se refugiază în Principatele Unite Române, luând cu sine o uriașă comoară – rodul jafurilor din anii de campanie – dar și cămașa roșie a voluntarilor garibaldieni, întregul semn sub care se desfășoară cartea.

Mistuiți de o sete neostoită de avere, Antonio și urmașii săi adună bani, terenuri, păduri, conace, silozuri, mori... Fac industrie, agricultură, negoț... Fură, înșală, mituiesc, corup...

Această expansiune bolnavă, ca un cancer galopant, este stopată dureros de venirea comunismului.

Amușinând schimbarea vremurilor, Federico, nepotul lui Antonio, reușește să fugă împreună cu familia din România în ultimul moment.

După 1989, Matteo, fiul lui Federico, se întoarce în România, pentru a recupera averea familiei. Mânat de aceeași sete de bani și având în genă „abilitățile” predecesorilor săi, Matteo obține prin mită și retrocedări frauduloase o avere mai mare decât cea care i se cuvenea.

Mai mult, printr-o tranzacție sulfuroasă, intră în posesia a două statuete de Brâncuși originale, care trezesc pofta premierului român, mare amator de obiecte de artă (aluzia la Adrian Năstase e destul de transparentă).

Cum Matteo moare într-un accident de avion, tot iadul declanșat de regimul de la București pentru a pune mâna pe statuete se revarsă asupra fiului său, Davide, care moștenește întreaga avere a lui Martinelli.

Arestat de DNA în urma unei înscenări și închis la Jilava, Davide trece printr-o profundă transformare interioară. O adevărată metanoia...

Mă opresc aici cu expunerea subiectului, pentru că nu vreau să stric plăcerea cititorilor de a afla ce se întâmplă până la final cu moștenitorul revoluționarului lui Garibaldi și care este soarta statuetelor lui Brâncuși.

Vreau doar să mai spun că romanul lui Dan Ivan este un construct paradoxal: deși alcătuit din piese prezentate disparat, ca un puzzle (în stilul lui Șotronului al lui Cortazar) se citește foarte ușor și cu sufletul la gură, ca un roman polițist.

Iar stilul simplu, adeseori frust, nu îi afectează sensibilitatea și profunzimea. Dovadă că marea literatură nu se face întotdeauna cu cuvinte mari.

Absolut încântătoare episoadele italiene, cu savuroase detalii gastronomice și vinicole.

Remarcabile și cât se poate de realiste sunt și descrierile evenimentelor istorice, cum ar fi revoluția lui Garibaldi sau bombardamentul anglo-american asupra Bucureștiului din 11 aprilie 1944.

La fel cum absolut memorabil este și episodul fugii din țară cu avionul chiar de ziua lui Stalin.

După un volum de poezii și unul de povestiri autobiografice, Dan Ivan își face un debut strălucit ca romancier.

Cămașa roșie a ridicat atât de mult ștacheta, încât viitorul său roman va fi un pariu spectaculos: se poate mai bine de atât?

Cartea poate fi comandată AICI.

Mai multe detalii AICI.