Probabilitatea de a te contamina cu virusul Covid-19 este mai mică decât a te încăleca virusul imposturii și al incompetenței ce bântuie prin Guvern și Parlament. După ora 18, așa cum se preconizează, te ascunzi în casă și scapi să dai nas în nas cu virusul din stradă. Dar dacă dai drumul la televizor, ești terminat. Sfertodocții dau buzna peste tine braț la braț cu obrăznicăturile din politică și inculții neamului. Invazia de prostie și aroganță este copleșitoare și seceră la minte pe oricine are curajul să i se opună. Țara e condusă de repetenți, de cârciumari, coafeze și florărese. Când e să se facă o remaniere, sunt înlocuiți cu ospătari, manichiuriste și directori de la firmele de spălat morții.

Parlamentul nu mai este organul reprezentativ suprem și unica autoritate legiuitoare a României. A devenit locul în care poți înjura ca la ușa cortului. Este mahalaua unde te dai cu fundul de pământ, zbieri lozinci fără noimă și interpretezi roluri furate de la casa de nebuni.

Câștigă cei cu zaruri măsluite

Senatorii și deputații, gomoși și cu prințipuri, răspund din vârful buzelor. Unii pentru că așa cred ei că trebuie, alții ca să nu li se audă bâlbele prostești. Imediat cum le reproșezi ceva, le explodează orgoliul și te trimit în corzi, că ei sunt aleșii neamului și nu îi învață nimeni ce să facă. E un spectacol de impostură dantelată cu mârlănie. Îngustimea ideilor și-o acoperă cu ironii ieftine, de fapt o miștocăreală de nivelul clasei a cincea. Măcar de ar face acordul între subiect și predicat, dar și asta este greu. Nu există lege discutată la care să nu se iște un scandal. Nu are importanță cine și ce propune să facă legea respectivă, întâi este partida de luat peste picior, apoi cea de reproșuri behăite în turmă și, eventual, cuvinte de mamă rostite pe hol. Teoretic, legea ar trebui să reglementeze activitatea dintr-un domeniu. Practic, însă, a ajuns să fie un barbut de interese la care câștigă cel cu zarurile măsluite. Ce vor câștiga alegătorii din desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție? Nimic. În schimb, se va face pe placul lui Iohannis și al UE, căreia justiția din România îi stă în gât. Au contat împotrivirile temeinice ale magistraților din marile Curți de Apel și de la Înalta Curte de Casație și Justiție? Nu. Au câștigat cei care au sucit mai bine zarurile.

Virusul indolenței, al prostiei și al imposturii

În Guvern, aceeași nebunie. Fiecare știe tot și niciunul nu știe nimic. Propunerile venite de la Palatul Victoria trimit la ospiciu lumea civilizată și cu capul pe umeri. Școlile se închid din oră în oră, apoi se redeschid pentru scurt timp, după care se închid din nou, ca spre seară să afli că abia dimineață se stabilește ceva. Magazinele se închid la ore aberante, provocând o și mai mare aglomerație. Se închid localități după criterii ce n-au legătură cu logica, virusul e gonit cu declarații pe propria răspundere și guvernul se ceartă cu cele trei guverne din care e compus. Toate, la un loc, construiesc străzi și spitale din bani care nu există, fac irigații cu apa de ploaie și umplu ministerele cu rudele care n-au prins niciun ciolan nici la prima, nici la a doua tură. Virusul indolenței, al prostiei și al imposturii circulă fără să fie oprit de cineva. Guvernul și Parlamentul ar trebui să intre în carantină.

Național