ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A trecut nebăgată de seamă o știre explozivă: Regimul Zelenski este gata să cedeze administrației Biden comanda războiului împotriva Rusiei.

Potrivit mai multor surse citate de CNN, regimul Zelenski s-a arătat dispus să furnizeze Washingtonului o listă completă cu țintele rusești pe care Kievul le are în cătare.

Statele Unite ar urma să decidă ce ținte să fie lovite și ce ținte să fie evitate.

CNN prezintă știrea ca pe un favor pe care Zelenski e gata să îl facă Washingtonului în tentativa de a obține și mai multe arme de la americani. Și mai moderne. Cu rază și mai lungă de acțiune.

Washingtonul ar manifesta reținere față de livrarea unor astfel de echipamente pentru că s-ar teme că, din ordinul Kievului, ele ar putea lovi ținte din Rusia. Deci, ar duce la escaladarea războiului.

Oferta lui Zelenski ar da pasămite asigurări aliatului american că armele sale nu vor fi folosite pentru ațâțarea conflictului.

Efectul știrii CNN este exact invers: a turnat o cisternă de benzină peste focul războiului din Ucraina. Iar pălălaia amenință să scape de sub control.

*

Nu mai este de mult un secret că Pentagonul furnizează Kievului informații în timp real, culese de avioanele spion și de sateliți, despre situația frontului, despre amplasarea și mișcările țintelor rusești.

Cu ajutorul unor astfel de informații ar fi fost lovit crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

De mai multă vreme circulă știri și despre forțe de comando americane și britanice implicate în diverse operațiuni speciale pe frontul ucrainean.

Însă, până acum, cel puțin la nivel oficial, Washingtonul și aliații săi occidentali s-au străduit să creeze impresia că implicarea lor este strict logistică.

Și că întreaga comandă a războiului aparține exclusiv Kievului.

Or, CNN tocmai a anunțat că Zelenski este gata să paseze Statelor Unite (și, implicit, NATO) comanda operațiunilor de pe frontul din Ucraina.

*

Este limpede că s-a DORIT ca această știre să ajungă pe piață.

Ea face parte din logica escaladării accelerate la care asistăm de vreo două săptămâni: de o parte, mobilizarea rușilor, referendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și avertismentul lui Putin că e gata să recurgă la arsenalul nuclear; de cealaltă, sabotajul conductelor Nord Stream și cererea Ucrainei de a adera la NATO.

Știrea încredințată CNN, un megafon al Establishmentului de la Washington, tocmai pentru a exista certitudinea că va fi ambalată într-o formă „pașnică”, așa cum am arătat mai sus. Să nu sperie și să nu irite opinia publică occidentală.

Dar și o bombă înfășurată în hârtie albă explodează. Și nu are un potențial mai puțin devastator.

Iar mesajul exploziv lansat de CNN a ajuns cu siguranță la adevăratul destinatar: Moscova.

*

Vladimir Putin a promulgat miercuri, 5 octombrie, legea anexării celor patru provincii ucrainene la teritoriul Rusiei.

Dincolo de caracterul propagandistic, gestul are o colosală importanță strategică. De azi încolo, războiul va fi cu totul altul.

De acum, din punctul de vedere al Moscovei, războiul se mută PE TERITORIUL SĂU.

Orice acțiuni ale Kievului de a-și recupera cincimea de țară ocupată vor fi tratate ca atacuri împotriva Rusiei.

Or, pe 21 septembrie, Putin punea singur presiune asupra sa, avertizând:

„În eventualitatea unei amenințări a integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra Rusia și poporul său, vom face cu siguranță uz de toate sistemele de arme de care dispunem. Aceasta nu este o cacealma.”

Deci, dacă ucrainenii intră în provinciile proaspăt anexate, Putin e gata să folosească arma nucleară.

Or, duminică, 2 octombrie, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, declara la același CNN:

„Ne putem aștepta ca ucrainenii să continue să avanseze în încercarea de a-și lua înapoi toate teritoriile din interiorul granițelor lor suverane. Nu cred că se vor opri, iar noi vom continua să îi sprijinim în acțiunile lor... Vom continua să îi sprijinim cât va fi nevoie.”

În același interviu, Austin nu excludea ca Putin să recurgă la arsenalul nuclear:

„Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea lua acum și o altă decizie.”

 Peste toată această retorică explozivă, adăugați acum și noua informație lansată de CNN și nedezmințită de nimeni: Statele Unite ar putea prelua OFICIAL comanda operațiunilor din Ucraina.

Ceea ce ar pune SUA/NATO în Război Direct cu Rusia.

Adică Al Treilea Război Mondial.

Sau Primul și Ultimul Război Nuclear.

Nu începuse bine războiul din Ucraina și, la ruda mai săracă a CNN de pe Dâmbovița, câțiva profesioniști - printre care și purtătorul de cuvânt al Armatei Române – comentau cu entuziasm imagini din jocul video Arma 3.

Am o veste bună și una proastă: 

Vestea proastă este că în câteva luni de zile am ajuns de la Arma 3 la Armageddon.

Vestea bună e că Armageddonul va rămâne necomentat.