ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR) a publicat imagini cu un elicopter Black Hawk. Pe aparatul american este pictat steagul ucrainean. HUR dă de înțeles că îl folosește în misiuni pe front.

Pe site-ul Serviciului de Informații Militare al Ucrainei și pe contul său de Twitter au fost publicate marți două imagini în care apare un elicopter american de tipul Black Hawk, vopsit cu steagul ucrainean.

În comunicatul care însoțește imaginile se arată că o echipă HUR tocmai a încheiat o misiune pe front:

„Aviația pentru informații militare a Ucrainei își continuă munca pe linia frontului, pentru apărarea țării noastre. Piloții de recunoaștere tocmai s-au întors dintr-o altă misiune de luptă.”

Iar comunicatul adaugă:

„Elicopterele de luptă sporesc în mod semnificativ capacitatea unităților speciale ale Serviciului de Informații Militare și eficiența misiunilor speciale.”

Potrivit publicației The Drive, celălalt elicopter care apare în imagini este un Mi-24 Hind, de fabricație sovietică.

Alăturarea comunicatului și a imaginilor nu lasă loc pentru nici o umbră de îndoială: cele două elicoptere sunt folosite activ de către HUR.

Rămâne însă un mister cum a ajuns un Black Hawk în dotarea trupelor ucrainene.

În mod oficial, Casa Albă a aprobat trimiterea în Ucraina de elicoptere sovietice Mi-17, care au aparținut guvernului afgan, înainte de prăbușirea sa în 2021.

Însă nu s-a vorbit niciodată nimic de aparate americane. Și încă unele atât de performante, precum Black Hawk.

Potrivit ziarului londonez The Times, în luna iunie a anului trecut, departamentul de recunoaștere și asalt din cadrul HUR, numit „Batalionul Șaman” și care se ocupă cu sabotaje, anunța că a întreprins operațiuni adânc în interiorul teritoriului rus.

Times scria că unitățile speciale ucrainene au folosit elicoptere, fără a se specifica tipul acestora.

De mai multă vreme circulă informații că, în ciuda declarațiilor de neimplicare directă în război, în Ucraina se află forțe speciale ale unor țări NATO.

În decembrie 2022, același The Times recunoștea prezența în Ucraina a comandourilor britanice.

Cu câteva luni mai înainte, în octombrie 2022, The Intercept vorbea despre prezența trupelor speciale americane în Ucraina.

Evident, aceste comandouri nu au venit cu mâinile goale, ci folosesc în misiuni echipamente proprii.

Pe de altă parte, este greu de crezut că aparate sofisticate, ca Black Hawk, au fost lăsate pe mâna ucrainenilor.

Tocmai teama de a lăsa echipamente ultramoderne să fie utilizate de un personal puțin instruit și nefamiliarizat este motivul pentru care NATO ezită să livreze Ucrainei avioane de luptă de producție occidentală.

(Din același motiv, SUA amână și trimiterea sofisticatele tancuri Abrams.)

Un aparat de zbor ultramodern american doborât de ruși (Black Hawk Down!) ar reprezenta un trofeu mult râvnit de Moscova și un triumf al propagandei rusești.

De aceea, mult mai plauzibil este că elicopterul Black Hawk al serviciului de informații militare ucrainean este pilotat de americani.

În plus, este puțin probabil că, odată ce Statele Unite au luat decizia de a trimite Black Hawk în Ucraina, a expediat doar o singură bucată.

Ceea ce dovedește o implicare a SUA și NATO în Ucraina mult mai mare decât o recunosc declarațiile oficiale.

Războiul direct dintre SUA și Rusia a început demult. Doar că noi aflăm abia acum. Pas cu pas.